Австралия няма да провежда „мегафонна дипломация“ за Джулиан Асандж

Австралия няма да провежда „мегафонна дипломация“ за Джулиан Асандж
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.06.2022
  • Share:

Правителството на Олбанез настоява, че няма да провежда „дипломация чрез мегафон", докато е изправено пред призиви да направи повече, за да предотврати екстрадирането на съоснователя на WikiLeaks Джулиан Асандж в САЩ.
В събота британският министър на вътрешните работи Прити Пател одобри екстрадирането на Асандж в САЩ, където той е обвинен в нарушаване на Закона за шпионажа на САЩ и го грози до 175 години затвор, ако бъде признат за виновен. Той има 14 дни да обжалва решението.
Поддръжниците на австралийския гражданин, включително сред депутатите лейбъристи, призоваха новия министър-председател Антъни Олбанез да направи повече, за да натисне Съединените щати да прекратят делото, което се води от 2010 г., когато WikiLeaks публикува множество изтекли документи за войните в Афганистан и Ирак заедно с дипломатически телеграми.
Министърът на заетостта Тони Бърк каза, че мнението на правителството е, че случаят е продължил твърде дълго и че се водят разговори. „Няма да водим дипломация чрез мегафон. Този случай продължи твърде дълго. Казахме това като опозиция, повторихме като правителство. Отново изграждаме конструктивни отношения с нашите съюзници и това са разговори, които се случват между правителствата.", каза Бърк пред Sky News в неделя.
Депутатът от Лейбъристката партия Джулиан Хил, който беше застъпник на Асандж, описа решението на Пател да одобри екстрадицията като „ужасяващо" и сравни тежкото му положение с анализатора на военното разузнаване Челси Манинг, която беше източникът на изтичането на информация. „Манинг, която източи секретни материали, разкриващи военни престъпления на САЩ, е помилвана, но Асандж, който ги публикува (т.е. журналистическа дейност), е изправен пред ефективна смъртна присъда", каза той в Twitter в събота.
Манинг беше освободена през 2017 г., след като Барак Обама отмени нейната 35-годишна военна присъда в едно от последните си действия като президент.
В съвместно изявление в петък външният министър Пени Уонг и главният прокурор Марк Драйфус дадоха отговор на решението за екстрадиция. „Ще продължим да предаваме нашите очаквания, че г-н Асандж има право на надлежна процедура, хуманно и справедливо отношение, достъп до подходяща медицинска помощ и достъп до правния си екип. Австралийското правителство беше ясно според нас, че делото на г-н Асандж се проточи твърде дълго и че трябва да бъде приключено. Ще продължим да изразяваме това мнение пред правителствата на Обединеното кралство и Съединените щати", се казва в изявлението.

Станете почитател на Класа