Руският сайт „Проверено“: Няма фалшификация с бременната жена след бомбардировката в Мариупол

Руският сайт „Проверено“: Няма фалшификация с бременната жена след бомбардировката в Мариупол
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.03.2022
  • Share:

На 10 март 2022 г. в руските медии, каналите на Telegram и социалните мрежи се появяват множество материали, в които се разкриват кадри, заснети предния ден след експлозиите край медицинско заведение в Мариупол. Руският сайт Provereno.media се опитва да разбере дали наистина е направена постановка, а репортажът е бил фалшифициран.

 

Например, фрагмент от предаване на телевизионния канал „Россия-24“ е публикуван на уебсайта Vesti.ru под заглавие „Украински модел е заподозрян, че е снимал фейк за родилен дом в Мариупол“. „Потребителите на социалните мрежи заподозряха украинската бюти блогърка Мариана Подгурска, че е направила инсценирани снимки в уж разрушения родилен дом в Мариупол“, се казва в статията. „Росийская газета“ публикува на уебсайта си бележка, озаглавена „Поредната фалшива история на Запада: жената, заснета в родилния дом в Мариупол, се оказа гримиран фотомодел“.

 

Руският сайт „Проверено“: Няма фалшификация с бременната жена след  бомбардировката в Мариупол - e-vestnik.bg

 

„Комсомолская правда“ разказва на читателите си за „поредния фалшификат на украинската пропаганда: на всички снимки от разрушения родилен дом се вижда едно и също момиче в различни дрехи, а всички снимки са направени от един и същ фотограф. По-късно подобно описание на инцидента беше подкрепено от руските власти: Игор Конашенков, говорител на руското Министерство на отбраната, заяви, че „предполагаемият въздушен удар е напълно организирана провокация за поддържане на антируския ажиотаж сред западната аудитория“.

 

В следобеда на 9 март 2022 г. градският съвет на Мариупол съобщава, че руската авиация е „целенасочено бомбардирала детска болница в Мариупол“. Докладът е придружен от няколко видеоклипа, показващи разрушени сгради и унищожени автомобили (един от които все още гори). Във видеоклиповете се появяват и хора, предимно на заден план. В един от видеоклиповете глас зад кадър казва, че пред зрителите се намира „Мариуполска болница № 3, родилен дом“. Авторът на друго видео казва: „Артилерийски обстрел… родилен дом“. В този видеоклип първо носят някого на носилка, а след това двама мъже носят бременна жена към автора. На заден план се виждат две дузини хора, които излизат от триетажната сграда.

 

Скоро в официалния канал на президента Владимир Зеленски в Telegram се появи видео, заснето вътре в сградата (вероятно от същия полицай или спасител, който е направил второто видео, споменато по-горе). Записът показва разговори по радиостанции за това кой какво прави и кой какво трябва да направи по-нататък. На него се виждат разрушени стаи, счупени стъкла, откъртени мазилки, легла, матраци и маси. Медицинско оборудване почти не попада в кадър, както и ранени хора. Чува се гласът зад кадър на снимащия филма: „Авиацията удря родилен дом. Толкова за руснаците“.

 

Вечерта на същия ден, първо отново в Telegram, а след това и в най-големите западни медии, се появяват серия от снимки, направени на мястото на инцидента от известния украински фотожурналист Евгений Малолетка за Associated Press (AP, една от най-големите и уважавани информационни агенции в света). Снимките на Малолетка са анализирани сутринта на 10 март от анонимния канал „Сигнал“ в Телеграм (който вече има над 493 000 абонати и подкрепя руската „специална операция“). След това опровержението на украинския „фалшификат“ е разпространено в инфраструктурата на проправителствените блогове и каналите на Telegram.

 

Нека да разгледаме всички аргументи на авторите на опровержението един по един

 

„Сигнал“ откри момичето, снимано в руините на родилния дом в Мариупол. Оказва се, че е модел и популярен бюти блогър в Мариупол. Името ѝ е Мариана Подгурская. Момичето наистина е бременно…“

 

Дотук всичко е вярно. Героинята от снимките се казва Мариана Подгурская (по мъж Вишегирская), има страница в Instagram и по време на снимките наистина е била бременна. Впоследствие проправителствените руски медии умишлено акцентират на професията на Подгурская (бюти блогър), като очевидно намекват, че тя е свикнала да участва в снимки. Този факт обаче сам по себе си не може да служи като доказателство за фалшификация: жена с всякаква професия може да бъде бременна, жена с всякаква професия може да се окаже в родилно отделение, ако е бременна.

 

„Момичето наистина е бременно, но няма как да лежи в родилния дом, който отдавна е окупиран от азовските неонацисти. <…> На 8 март излезе интервю с една от служителките на родилния дом. Тя съобщава, че Азов е изхвърлил целия персонал и пациентите оттам и е окупирал сградата. На 5 март е регистрирано, че бойци на „Азов“ стрелят от територията на същия родилен дом.“

 

 

Множество жени и деца се евакуират от бомбардираната детска болница в Мариупол. Снимка: видеокадър

 

Тези твърдения изглеждат солидни, но в действителност не са подкрепени с нищо. В репортаж на проправителствения руски уебсайт Lenta.ru, цитиран от „Сигнал“, се съдържа следният фрагмент: „Игор разказа, че през последните дни на февруари в родилния дом, където работи майка му, са дошли униформени. Той не знае дали те са били войници от Въоръжените сили на Украйна или от националистическия батальон „Азов“ (забранен в Русия). Военните разбиха всички брави, разпръснаха персонала на родилния дом и разположиха огневи точки в сградата, за да се подготвят, както обясниха на медиците, за отбраната на „крепостта Мариупол“.

 

Не знаем кой е този Игор и дали казва истината, но нека предположим, че е така. Дори и в този случай обаче е невъзможно да се разбере за кой точно родилен дом става дума – в Мариупол има няколко такива.

 

Вторият източник на „Сигнал“ е съобщение на държавната информационна агенция РИА Новости, която цитира генерал-майор Игор Конашенков, официален представител на руското министерство на отбраната: „Бойците от националните батальони „Азов“ и „Айдар“ водят огън по частите на Народната милиция, които са влезли в града, от позиции, оборудвани в училища, болници, родилни домове и детски градини. Но Конашенков не посочва номерата на родилните домове, от които се твърди, че идва огънят. И така, дори да се вярва на руската пропаганда за това, че „Азов“ е окупирал някои родилни домове в Мариупол, от това не следва, че това е конкретният родилен дом, в който е снимана Мариана Подгурская.

 

Конкретният номер на предполагаемо окупирания родилен дом е споменат от руския представител в ООН още на 7 март (два дни преди обстрела, за който става дума в тази статия) по време на речта на Василий Небензя пред ООН. Позовавайки се на местни жители, той казва: „Изгонвайки целия персонал на родилен дом № 1 в Мариупол, украинските въоръжени сили създадоха в него огнева позиция.“ Няколко дни по-късно, обяснявайки какво се е случило в Мариупол, руският външен министър Сергей Лавров (като се позовава на Небензя) заявява, че „този родилен дом отдавна е превзет от батальона „Азов“ и други радикали“.

 

Въпреки това родилен дом № 1 и родилното отделение на болница № 3 са различни институции, разположени в различни райони на Мариупол. А от снимките и видеозаписите на съседните сгради може да се установи, че е била атакувана общинска болница № 3.

 

Дори и да е вярна историята за това, че „Азов“ уж е окупирал родилен дом № 1, това само по себе си по никакъв начин не би могло да повлияе на работата на специализираните институции в града. В края на краищата много жители остават в Мариупол въпреки обсадата и никой не може да забрани на жените да раждат навреме, дори в условията на война.

 

„Един и същ модел в три епизода“

Същността на аргумента очевидно е, че ако снимките не бяха инсценирани, на тях щяха да са различни момичета. „На всички снимки от разрушения родилен дом се вижда едно и също момиче в различни дрехи“, допълва „Комсомолская правда“. Всъщност на две от трите снимки в селекцията на „Сигнал“ (направени от Евгений Малолетка) виждаме Мариана Подгурская. Но третата снимка (на ранена бременна жена на носилка) определено не е тя. Може да се види с невъоръжено око.

 

Но това може да се види още по-добре в друго видео (2:17), на което авторите на „Сигнал“ не обръщат внимание. Видеото е заснето от друг фото и видеорепортер на АП – Мстислав Чернов. Четириминутното видео показва много хора и различни ситуации, като се забелязват и остатъци от медицинско оборудване. В допълнение, Подгурская (3:10) е заснета за няколко секунди.

 

В същото време това видео отговаря на друг аргумент на поддръжниците на версията за инсценировка, според който „на кадрите, направени след ракетния удар в близост до родилния дом, няма жертви“ (в това видео се виждат както мащабите на разрушенията, така и жертвите на обстрела). Освен това е доста трудно да си представим кой в обсаден град, подложен на постоянен обстрел, би могъл да организира такава мащабна и сложна постановка.

 

 

Какво е заключението

Твърденията за инсценировки и инсценирани кадри не издържат на никаква критика и със сигурност не са верни. Разпространението на тази информация чрез анонимни канали в Telegram и проправителствени медии изглежда като умишлена манипулация на общественото мнение.

 

Снимките и видеоклиповете, показващи последиците от обстрела на Мариупол на 9 март, са направени от професионални журналисти, работещи за една от най-авторитетните новинарски агенции в света. Независимите медии не участват в информационната война, тяхната задача е да отразяват събитията честно и безпристрастно.

 

Засега не знаем точно кой и откъде е стрелял по родилното отделение на болница № 3 в Мариупол. Предполагаме обаче, че един ден някой ще бъде подведен под отговорност.

 

 

Превод е-вестник

Станете почитател на Класа