Facebook, Instagram ще позволяват призиви за насилие срещу руснаци

Facebook, Instagram ще позволяват призиви за насилие срещу руснаци
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.03.2022
  • Share:

Американската компания Meta ще позволи на своите социални мрежи във Facebook и Instagram да не блокират призивите на потребителите за насилие срещу руски граждани и по-специално руски войници, предаде Ройтерс, позовавайки се на вътрешни имейли. Промените в политиката на компанията се дължат на военната операция на Русия в Украйна.


Според мейлите на Meta призивите за насилие срещу руснаци са разрешени, когато в съобщението ясно се споменава военната операция в Украйна. Промените в политиката на компанията са приложими за потребители от Армения, Азербайджан, Унгария, Грузия, Латвия, Литва, Полша, Русия, Румъния, Словакия, Украйна и Естония.


Компанията също така няма да изтрие призивите за смърт на президентите на Русия и Беларус, отправени в Полша, Русия и Украйна.


Говорителят на компанията Анди Стоун потвърди информацията в публикация в Twitter, като добави, че въпреки че призивите за насилие срещу руските военни са разрешени, такива призиви срещу цивилни ще останат забранени.


„Временно сме разрешили форми на политическо изразяване, които обикновено нарушават нашите правила за насилствената реч. Все още няма да допуснем подобни призиви за насилие срещу руските цивилни", каза той. Говорителят не уточни как такова съдържание ще бъде наблюдавано или модерирано.

Станете почитател на Класа