Възможността за разговори между президентите е била обсъдена от Лавров и Кулеба

Възможността за разговори между президентите е била обсъдена от Лавров и Кулеба
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.03.2022
  • Share:

Възможността за преговори между президентите на Русия и Украйна е била обсъдена на срещата в четвъртък с украинския външен министър Дмитрий Кулеба, каза руският дипломат Сергей Лавров на пресконференция след срещата, в която участва и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.


„Президентът Путин никога не е отказвал да поддържа контакти, ние искаме само да сме сигурни, че контактите не се поддържат заради самите контакти, а се стремим да формализираме конкретни споразумения. Днес засегнахме този въпрос, г-н Кулеба го повдигна и му напомних, че винаги сме за срещи, при условие че можем да постигнем добавена стойност и да разрешим проблеми", посочи Лавров.


Според него Киев е търсил срещи през последните години, но избягва да изпълнява задълженията си. „Трябва да помните, че когато Минските споразумения бяха напълно блокирани от Киев, Зеленски непрекъснато повтаряше: „Да се срещнем, нека най-после да се срещнем отново". Когато посочихме на нашите колеги, че среща на върха на Нормандската четворка е била проведена в Париж през декември 2019 г. и решенията, които бяха взети там, бяха насочени към Киев, но нито едно от тях не беше изпълнено, те отново започнаха да призовават за нова среща", подчерта Лавров.


Той добави, че Путин не е отхвърлил възможността за среща със Зеленски, но подобни разговори трябва да бъдат добре подготвени. „Има нужда от подготовка, те са в ход по отношение на преговорите с домакин Беларус, проведоха се три кръга от преговори, Украйна получи нашите напълно конкретни предложения и обеща да даде конкретни отговори, така че ги чакаме", подчерта руският висш дипломат.

Станете почитател на Класа