Орбан: „Унгарската икономика ще спре без руски газ“

Орбан: „Унгарската икономика ще спре без руски газ“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.03.2022
  • Share:

„Унгария се противопоставя на санкциите на ЕС в енергийния сектор срещу Русия, тъй като унгарската промишленост ще спре без руски нефт и газ", каза унгарският премиер Виктор Орбан на видеоконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, като част от подготовката за Срещата на върха на ЕС във Франция.


Берталан Хаваси, говорител на премиера Орбан, каза пред унгарската информационна агенция MTI, че Орбан е подчертал в разговора си с Мишел „Унгария осъжда действията на Русия в Украйна, но не иска да плати цената за това".


"Трябва да вземем предвид, че по-голямата част от вноса на петрол и природен газ в Унгария идва от Русия, 90% от унгарските домакинства отопляват домовете си с газ. Унгарската икономика ще спре без газ и петрол", посочил премиерът.


Според говорителя Орбан посочил, че „отзвукът на икономическите санкции се усеща от всички в Европа, включително и от Унгария".


„Виктор Орбан даде да се разбере, че разширяването на санкциите към енергийния сектор ще натовари непропорционално хората, домакинствата и компаниите", каза говорителят.


Орбан потвърдил, че "Унгария е заинтересована от мир в Украйна и призовава за прекратяване на военните действия възможно най-скоро чрез преговори", каза Хаваси.


Миналия септември Унгария сключи два дългосрочни договора с руския Газпром, които предвиждат доставки на 4,5 милиарда кубически метра газ по тръбопроводи в Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна. Споразумението е за 15 години и може да бъде преразгледано след десет години от прилагането му. Освен това Будапеща иска да увеличи доставките на газ през Сърбия с един милиард кубически метра годишно и този въпрос беше повдигнат от Орбан по време на посещението му в Москва в началото на февруари.


Освен Орбан, на видеоконференцията с Мишел присъстваха премиерите на Словакия, Испания и Ирландия. Франция, която председателства Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2022 г., организира неформална среща на върха на ЕС във Версай вчера.

Станете почитател на Класа