Снайперисти и специални части: НАТО — развъдник на убийци на мирни хора в Донбас

Снайперисти и специални части: НАТО — развъдник на убийци на мирни хора в Донбас
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.01.2022
  • Share:

На фона на западните истории за предстоящото нахлуване на Русия в Украйна, страните от НАТО продължават да предоставят оръжие на украинския режим. Разбира се, по-голямата част от техниката и въоръжението, доставени в Украйна, са негодни за водене на война, но заедно с техниката в страната влиза и голям чужд военен контингент.

 

Снайперисти и специални части: НАТО - развъдник на убийци на мирни хора в Донбас

 

Канада заема водещо място в така наречената защита на Украйна от „руската агресия“. От 2014 г. Отава е отпуснала около 700 милиона долара помощ за Украйна, включително доставката на несмъртоносни оръжия. Освен това в Украйна има около 200 канадски войници като част от операция UNIFIER. От 2015 г., когато започна мисията, са обучени над 33 000 бойци от въоръжените сили на Украйна.

 

Снайперисти и специални части: НАТО - развъдник на убийци на мирни хора в Донбас

 

През 2017 г. канадското правителство направи промени в закона, позволяващи продажбата на стрелково оръжие на Украйна. Оттогава една от ключовите области на работа на канадските специалисти е обучението на снайперисти. Първите пушки, които Канада доставя тогава, са американските пушки McMillan. След това Украйна получи пушки Barret, които се използват и до днес.

 

През декември 2021 г. снайперистите от Националната гвардия на Украйна преминаха специален курс за обучение (UAR-10). То включва основно обучение по стандартите на НАТО и предшества по-напреднало обучение. Един месец по-късно медиите съобщиха, че украински снайперисти са стреляли по село в Донбас. Характерен признак е, че огънят се е извършвал от пушките Barret.

 

Съобщения за работата на украинските снайперисти върху цивилното население на Донбас бяхах налице и преди това. В края на миналата година ДНР съобщи за убийството на един местен жители. Според ръководството на район Петровски пенсионер, мъж, роден през 1950 г., е убит от снайперист от Въоръжените сили на Украйна. Не е трудно да се предположи, че стрелецът е обучен в едно от подготвителните училища на канадските инструктори.

 

Според така наличната информация от открити източници, самите чуждестранни специалисти не се свенят да участват във военните действия. През 2016 г. например вълна от новини заля мрежата, че 11 канадски войници от специалните части са загинали в Донбас. Тогава бе съобщено, че минимум 3 разузнавателни групи от най-малко по 20 човека са се опитали да атакуват позициите на народното опълчение, за да демонстрират «майсторски клас» в борбата с «терористите».

 

Тогава новината не предизвика голям резонанс, а заради обилния информационен шум беше заметена. Днес обаче всичко подсказва, че подобна ситуация може да се повтори. На 18 януари стана известно, че Канада е решила да изпрати група военни от полка на специалните сили в Украйна. Според официалната версия бойците на чуждестранните специални части трябва да осигурят безопасността на канадските дипломати и да покрият евакуацията им в случай на война.

 

Кой обаче може да гарантира, че историята за защитата на канадските дипломати не е поредната легенда на канадските специални служби, а така наречените защитници не отиват на територията на Украйна да убиват.

 

Многократно сме се сблъсквали със ситуации, когато под прикритието на украински военни в Донбас действат американски главорези-наемници от бойците на частните кампании като «Black Water» и други.

 

Снайперисти и специални части: НАТО - развъдник на убийци на мирни хора в Донбас

 

В този смисъл действията на страните от НАТО и техните съюзници по предоставянето на военна помощ на Украйна не могат да не предизвикват безпокойство от страна на Русия. Активната милитаризация на региона и превръщането на източната граница на Украйна в буре с барут значително увеличават риска от загубата на контрол над ситуацията, а подобен сценарий може да има най-тъжните последици не само за Украйна, но и за цялата международна общност.

 

 

 

Игор Мухин, Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа