Мисията на ООН критикува Украйна за извънсъдебни репресии на медии

Мисията на ООН критикува Украйна за извънсъдебни репресии на медии
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.09.2021
  • Share:

Мисията на ООН за правата на човека в Украйна изрази сериозна загриженост относно решението на висши служители по сигурността в Киев едностранно да ограничат достъпа до редица медии, които се считат за критични към правителството.


Говорейки пред журналисти на брифинг в четвъртък, ръководителят на екипа за наблюдение на гражданските свободи в източноевропейската нация Матилда Богнер заяви, че ходът, който ще затвори поредица от телевизионни оператори и ще блокира достъпа до популярния новинарски сайт Страна, както и редица на руски публикации, е повод за безпокойство.


„По-рано тази година Националният съвет за сигурност и отбрана реши, с одобрението на президента, да приложи санкции, които доведоха до закриване на телевизионните канали 112 Украйна, ZIK и News One", каза тя.


„На 20 август Националният съвет за сигурност и отбрана издаде друго решение, налагащо допълнителни санкции, които доведоха до ограничения в достъпа до онлайн медии. С този ход уебсайтът на Страна беше блокиран от интернет доставчиците, като длъжностните лица отказаха да дадат каквато и да е информация за обосновката и казаха само, че редакторите му се занимават с незаконни дейности на територията на страната". добави тя.


Богнер каза, че „представителите на ООН са загрижени, че тези решения не са в съответствие с международните стандарти за правото на свобода на изразяване, тъй като не са взети от независим орган, и не демонстрират необходимостта и пропорционалността на тези ограничения". Тя добави, че „ООН ще продължи да следи ситуацията".


Насочването към медии на руски език, включително Страна, предизвика критики от редица правозащитни групи, включително Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се обяви против този ход миналия месец.


Представителят на ОССЕ за свободата на медиите Тереза Рибейро заяви, че „макар Украйна да има законно право да защитава националната си сигурност, властите трябва да намерят балансирано и пропорционално решение за справяне с проблемите, свързани с медиите, решение, което запазва медийния плурализъм, свободния поток на информация и разнообразие от мнения в съответствие със съответните международни стандарти ", каза тя.


„Свободата на медиите зависи от здравословния, жив и конкурентен пейзаж, който включва гласове, които предоставят различни новини", добави Рибейро. "Всякакви санкции срещу медиите трябва да бъдат обект на внимателен контрол, придружен от ефективни процесуални гаранции за предотвратяване на неправомерна намеса."


Съветникът на президентската администрация Михаил Подоляк обаче отрече, че усилията са тревожен знак за свобода на словото в Украйна, като заяви, че „става въпрос за ефективно противодействие на фалшификатите и чуждата пропаганда. Без тези действия опозиционните медии биха убили нашите ценности".


Богнер също критикува действията на руски служители в съседен Крим, обвинявайки Москва, че се опитва да ограничи свободата на мирни събрания за политически активисти, включително членове на етническата татарска общност на полуострова.

Станете почитател на Класа