Пчелите изчезват и ние може да сме следващите

  • Дивите пчели, пеперудите и много други видове, опрашващи растенията, са на път да изчезнат, считат разтревожени учени. Това би могло да доведе до огромни проблеми за снабдяването на света с храни, съобщава CBC News, позовавайки се на научен доклад от ООН.

    Авторите на изследването твърдят, че около 20,000 видове опрашители играят ключова роля в доставката на плодове, зеленчуци, кафе и какао за човечеството. Най-голямата грижа на учените е положението на безгръбначни като пеперудите и пчелите. "Ние сме в период на спад на тези видове и последствията ще се влошат", казва директорът на Центъра за агро-екологични изследвания в Университета в Рединг (Великобритания), Саймън Потс.

    Основният проблем, според учените, е, че е невъзможно да се посочи ясно причината за спад в популациите на тези видове опрашители. Сред негативните фактори, които влияят на техното оцеляване учените споменават намаляване на областите на естествени ливади с диви цветя, използването на пестициди в селското стопанство, загубата на хабитат в резултат на растежа на градовете и още заболявания, паразити, патогени, плюс глобалното затопляне.

    Авторите на изследването предупреждават, че ако човечеството не иска да умре от глад преди 2050 г., опазването на популациите опрашители трябва да бъде една от основните цели в програмата му.

Станете почитател на Класа