SMS-ът възкръсна и предизвиква WhatsApp

Google работи с най-големите мобилни оператори в света (Sprint, Orange и Vodafone), за да създаде нова SMS платформа, която да съперничи на услугите за незабавни съобщения, като WhatsApp.

Както стана ясно на Mobile World Congress 2016, собственикът на операционната система Android планира да въведе нов стандарт за съобщения, наречен Rich Communications Services или RCS, в замяна на класическия SMS.

Новата платформа не само ще изпращане текстови съобщения и MMS, но също ще споделя емотикони, големи файлове, ще създава чат групи, ще индикира когато партньорът пише и дори ще провежда видео разговори.

Това означава, че RCS предлага много от характеристиките на приложения като WhatsApp, WeChat или Facebook Messenger, но като SMS услуга
- не зависи от Интернет. Също така работи в световен мащаб и с други устройства с Android.

Въвеждането на RCS също ще опрости комуникациите. Ако бъде интегрирана по подразбиране в новите Android телефони, да започнете видео разговор ще бъде толкова просто като изпращане на текстово съобщение, без да се налага да избирате между Skype, FaceTime и други услуги.

Google заяви, че ще това даде на потребителите на Android в световен мащаб по-добри съобщения, но предупреждава, че новите стандартни оператори може да имат "скрит дневен ред" в търсенето на източник на приходи за заместване на тарифите за текстови съобщения.

Станете почитател на Класа