МВФ: Световната икономика е "уязвима"

  • В сряда, Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че световната икономика е "много уязвима на негативни шокове" и е поискал от САЩ и други правителства да изготвят планове за спешно повишаване на растежа, съобщава ABC.

    МВФ е изготвил доклад, в който изразява загриженост за "крехкото" глобално икономическо възстановяване, допълнително отслабено след нарастващата нестабилност на финансовите пазари, спада на цените на петрола и забавянето на растежа в Китай. Заради всичко това, МВФ призова да се помисли за нови "мрежи за финансова сигурност", особено в развиващите се страни.

    Институцията заяви, че 20-те най-големи икономики в света, трябва да продължат да търсят стратегии за растеж и народите от Г-20, които ще се срещнат отново в Шанхай на 26 и 27 февруари, трябва да предприемат спешни мерки, за да дадат тласък на растежа.

    Фондът също така отбеляза, че може да има нужда да се разработят нови механизми за финансиране за справяне с рисковете, които застрашават износителите на суровини и бързо развиващите се страни, които са уязвими от външни събития.

    И накрая, институцията е подканила по време на срещата на върха на Г-20, участниците да създадат нови финансови подкрепи, която може да "сдържат" икономическото въздействие на възможните геополитически и здравни кризи, като проблемите с бежанците или големите епидемии, защото светът не разполага с механизъм за управление на тези проблеми.

Станете почитател на Класа