Безшумен убиец у дома: свещи и ароматизатори за въздух

  • Животът на хората е изложен на риск поради замърсяване на въздуха вътре в дома, причинено, наред с други неща, от освежители за въздух и ароматни свещи, се казва в съвместно проучване на Кралския колеж на лекарите и Кралския колеж по педиатрия и детско здраве, Великобритания, цитирано от "Daily Mail".

    Много хора пренебрегват рисковете от замърсяване на въздуха в затворени помещения, в опити да се намалят месечните плащания за енергия и държат затворени прозорците, което играе негативна роля в натрупването на облак от потенциално токсичен въздух.

    Според проучването, замърсяването на въздуха на открито и в дома е свързано със смъртта на най-малко 40,000 души годишно във Великобритания. То предупреждава, че домакинските почистващи продукти, аерозоли, освежители за въздух, ароматни свещи, дезодоранти и др, допринасят за лошото качество на въздуха в помещенията.

    Ароматизатори, аерозоли и други продукти от списъка са съставени от редица летливи органични химикали, които създават с въздуха потенциално опасен коктейл.

    Най-известният химически компонент е лимонено, често се използва за получаване на цитрусов аромат, който не е значителен риск за здравето. Въпреки това, когато се пръска лимонено в комбинация с други елементи, се получава формалдехид, канцероген, който дразни очите и кожата, който причинява кашлица, гадене и рак на гърлото.

Станете почитател на Класа