САЩ считат Русия за заплаха заради нейния "огромен потенциал"

  • Администрацията на Обама счита, че Русия е потенциално най-голямата заплаха за сигурността на САЩ, въпреки че Москва няма намерение да атакува страната.

    Директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър, заяви пред WTOP, че Русия може да бъде заплаха за САЩ, заради нейния арсенал от оръжия,

    "Ислямската държава не е смъртен враг на САЩ - може да ни навреди и може да убие наши хора, но не може да нанесе смъртни щети на Съединените щати, тъй като не разполага с разрушителната сила на Русия." каза Клапър.

    "Когато се оценяват нашите опоненти е важно да се разгледат два фактора: техните възможности и намерения", продължи директорът на разузнаването. Според Клапър, джихадистите са с "изключително враждебни намерения" към Съединените щати и други западни страни, но нямат възможностите, които Русия притежава. "Русия, от своя страна, има огромен потенциал и може да нанесе големи щети на страната ни, но ние смятаме, че няма намерение да го прави", каза Клапър.

    Въпреки това, той заяви, че Вашингтон е обезпокоен от действията на Русия, която "прави много впечатляваща кампания за модернизиране на своите въоръжени сили във всички области. Това е проблем, който ни притеснява", каза той.

    Във вторник американският министър на отбраната Аштън Картър, заяви, че Русия е основна заплаха за националната сигурност на САЩ.

Станете почитател на Класа