НАТО планира най-голямото военно струпване в Европа след края на Студената война

  • Министрите на отбраната на НАТО се очаква да обсъдят следващата седмица в Брюксел планове за увеличаване на присъствието на НАТО в Източна Европа, в близост до границата с Русия седмица след изявленията на САЩ Барак Обама, съобщаващи за увеличаване на военните разходи в Европа, съобщава Ройтерс.

    Това е сложна мрежа от малки предни постове, ротационни сили и военно оборудване, които трябва да бъдат подготвени като сила за бърз отговор на НАТО. Тя включва въздушни, морски и единици за специални операции с участието на 40 000 души.

    На 2 февруари Барак Обама обяви "Моето правителство планира да увеличи четирикратно финансирането на програмата за фискалната 2017 г. Това ще позволи да се засили нашето военно присъствие в Европа и ще разшири нашите възможности в контекста на задълженията ни към НАТО", заяви Обама.

    От своя страна, Русия нееднократно е дала ясно да се разбере, че ще разглежда всяко намерение за създаване на инфраструктура на НАТО в близост до границите си като заплаха и предупреди, че ще предприеме "реципрочни мерки".

    "От гледна точка на колективната сигурност в Европа, пред лицето на новите предизвикателства и заплахи, всяко разширяване на НАТО е стъпка назад, а не напред", заяви ръководителят на комисията международните въпроси на Съвета на федерацията, Константин Косачев, във връзка с решението на НАТО да покани Черна гора в редиците си.

Станете почитател на Класа