Реалити на ВВС предизвиква остри реакции

  • Би Би Си 2 излъчи премиерата на ново ТВ шоу "Трета световна война ", чийто сюжет се основава на въображаема руска инвазия в Латвия и лансиране на ядрена атака срещу Обединеното кралство.

    Програмата от близо час, показва на живо ситуация, в която бивши висши военни и британски дипломати разиграват война на европейския континент.

    Според фиктивен сценарий, който според Би Би Си, е "разработен в продължение на много месеци с научни изследвания и консултации с военни, дипломатически експерти и политици от цял ​​свят", така наречените "прокремълски сепаратисти " завземат десетки градове на границата между Русия и Латвия и Москва напада страната-член на НАТО, за да ги подкрепи.

    В отговор, САЩ и Обединеното кралство започват сухопътна офанзива срещу "войските на Путин", след което, според Би Би Си, Русия натиска "червения бутон" и поставя началото на ядрена атака срещу военен кораб на Кралския флот. Военната стая, където се разиграва реалитито, бива информирана, че Путин е избрал Лондон като следваща мишена.

    Идеята е изобразявайки Русия като заплаха и президента Путин като великан, който заплашва световния мир, постепенно хората да приемат, че това е наистина така. Това не е първия път, когато Русия е пресъздадена като агресор срещу европейска държава. През есента на миналата година, Норвегия представи своята най-скъпа серия по телевизията, "Okkupert", на базата на една въображаема руската инвазия. "Това се нарича истинска психологическа война", каза британският историк и специалист по Русия Мартин Маколи.
    Реакцията на Русия – в утрешния брой.

Станете почитател на Класа