Goldman Sachs постави под въпрос ефективността на капитализма

Насред разгорещен дебат за устойчивостта на корпоративните маржове печалба, анализаторите на финансовия гигант Goldman Sachs са заявили, че в крайна сметка може да бъде оспорена капиталистическата система, съобщава Bloomberg.

В изявление на Goldman Sachs, банката анализира нивата на маржовете на печалба на дружества, които са останали значително високи през последните години. Анализаторите на една от най-големите в света инвестиционни банки обмислят няколко сценария за ситуацията. От една страна, те изтъкват консолидацията в индустрията и намаляването на разходите, за да се запазят високите нива на печалба. Но тези тенденции, заедно със слабото търсене и свръхкапацитет в индустрията като цяло предполагат, че маржовете са склонни да намаляват.

Но какво ще стане, ако този спад не се случи? Според Goldman Sachs, това би означавало, че нещо не е наред. Ако маржовете не се връщат към средното си ниво, според конвенционалната икономическа теория нещо трябва да се случи. Анализаторите на банката, водени от Манохар Сумана казват, че ще трябва да се постави под въпрос цялата система на капитализма. "Ако високите маржове на печалба останат и през следващите години, ще се поставят сериозни въпроси по отношение на ефективността на капитализма като система."

Станете почитател на Класа