SWAT изпратен за отмъщение в дома на американска конгресменка

В САЩ, конгресменката-демократ от Масачузетс Кетрин Кларк, главен автор на междущатски закон, имащ за цел да изкорени "суaтинга", е станала жертва на същата шега, срещу която се бори, съобщава вестник The Washington Times.

"Суaтинг" (думата произлиза от SWAT - името на елитния корпус сили за сигурност в САЩ), представлява фалшиво телефонно повикване на корпуса за адреса на лицето, на което искате да причините вреда.

Според говорителя на полицията в Мелроуз, Джон Гилфоил, отделът получил "телефонно обаждане с компютърно генериран глас в 21:57 часа местно време в неделя." Обаждането предупредило за "изстрели и наличието на активен стрелец" в дома на Кларк, така че полицията изпратила група агенти в жилището й.

Според конгресменката, тя и съпругът й са били в хола и гледали телевизия, когато видяли светлините на полицейски коли в градината си. Жената излезла от къщата, за да проучи ситуацията и видяла тежко въоръжени офицери. За щастие, Кларк имала време, за да обясни на полицията, че е грешка, предотвратявайки трагични последствия.

Политичката е станал жертва на порочната практика, точно която иска да премахне - фалшиво съобщение за убийство или въоръжено нападение, за да се причинят неприятности на жителите на дома, когато там пристигне екип SWAT. Специалните агенти отиват на адреса с намерение да спрат или ликвидират агресора с използването на оръжия. Тази практика се счита за престъпление, тъй като предизвиква изразходването на ресурси и може да свърши с трагедия.

Станете почитател на Класа