Япония разполага ПВО по-близо до Северна Корея

  • Министерството на отбраната на Япония е започнало подготвителна работа за разполагане в Ишигаки и Мияко, острови в префектура Окинава, на усъвършенствана система за противовъздушна отбрана. Агенция Киодо съобщава, че става дума за най-новата модификация на системата ракети земя-въздух PAC-3 Patriot.

    Министърът на отбраната, генерал Накатани, каза че се подготвят "ако е необходимо" да унищожат севернокорейската ракета, планирана за изстрелване през следващите седмици. Заповедта ще остане в сила до 25 февруари и може да бъде удължена, каза министърът.

    Властите в Япония възприемат като заплаха съобщението на Пхенян за предстоящо изстрелване на ракета, която трябва да изведе спътник в орбита между 8 и 25 февруари. "Независимо от ситуацията, трябва да сме готови да отговорим. Северна Корея трябва да спазва стриктно резолюцията на ООН," бяха думите на японския министър.

Вчера Северна Корея уведоми Международната морска организация (IMO), агенция на ООН, че планира да изведе в орбита космически наблюдателен сателит на земята някъде между 8-ми и 25 февруари.

Въпреки това, Съединените щати и Южна Корея считат, че това изстрелване е част от проекта наа Пхенян за създаване на балистични ракети с далечен обсег, след като шпионски спътник е засякъл активни дейности в тестовия център.

Станете почитател на Класа