“Без кинти няма джихад”

След драстичните съкращения на заплатите в редиците на терористичната групировка Ислямска държава, екстремистите може да загубят много от своите бойци, казват политическите анализатори Ален Родие и Алехандро дел Вале.

Миналата седмица стана ясно, че ИД е била принудена поради "извънредни обстоятелства” да намали заплатите на своите членове с 50%, съобщава вестник "Индипендънт".

"Поради извънредните обстоятелства пред ислямската държава, е решено да се намалят наполовина заплатите на всички муджахидини (борци), независимо от тяхната позиция", гласи документ, издаден от стопанското министерство на ИД.

Твърди се, че терористите на заплата в ИД са получавали между 400 и 1200 долара на месец, плюс $ 50 стипендия за техните съпруги и $ 25 за всяко дете. Въздушните удари, загубата на територия в Ирак и Сирия и значителното намаляване на приходите от незаконната търговия със суров петрол, са довели екстремистите до финансова криза.

"Моралът на бойците намалява. Тази тенденция е била открита от всички разузнавателни служби", казват френските експерти.

Те считат обаче, че дори ИД да изчезне, това не означава края на радикалния ислям в Близкия изток, тъй като нейното пространство ще бъде заето от други терористични организации като Ал Кайда.

Станете почитател на Класа