Русия разработва военни екзоскелети, управлявани с мисъл

  • Обединената корпорация за изграждане на апарати (ОПК) обяви, че Русия разработва нови методи за обработка на сигналите, излъчвани от мозъка за приложение в областта на роботиката, съобщава ТАСС. С тази нова технология, военните екзоскелети ще може да се управляват със силата на мисълта.

  • В момента прототипите на военни екзоскелети са доста големи, което ограничава тяхното използване в реални битки. "В момента те се използват главно за вдигане на тежки предмети, които човек не е в състояние да вдигне, защото мускулната му сила не е достатъчна", обяснява АлександърКулиш от ОПК, като отбелязва, че за истинските битки все още трябва да се ускори разбирането мозъчни команди. ОПК е част от държавната корпорация Ростеж и е водещ производител на автоматизирани и роботизирани продукти за руските въоръжени сили.


Експертът смята, че интерфейсите мозък-компютър, предаващи сигнали от мозъка към машината, са най-ефективният начин да се управляват екзоскелети. Въпреки това, досега военните екзоскелети не са в състояние еднозначно да разчитат тези сигнали.

Станете почитател на Класа