Ксенофобското лице на руските германци

Руснаците в Берлин по правило са настроени против пристигащите в страната бежанци. Това е установил кореспондентът на ДВ Никита Жолквер. Но "руският Берлин" има и друго лице, пише той.

 

 

 

Тежката криза с бежанците, започнала миналата година и продължаваща и през 2016, вълнува и руснаците, живеещи в Германия. Предполага се, че техният брой е между 2, 5 и 3 милиона души - руснаци с германски корени, върнали се в страната на своите предци, руски евреи от бившите съветски републики, приети от Германия по специална договореност, политически емигранти, съпруги, руснаци, работещи по договори с германски фирми, нелегално пребиваващи. Трябва да уточним, че не са правени никакви социологически проучвания за отношението на руснаците в Германия към бежанците. Съществуват само субективни наблюдения, както и някои изследвания на учени сред руските преселници в Германия.

 

Съпругата на преуспял германски бизнесмен, чийто родители навремето изпитали всички несгоди на преселването си в Германия, е шокирана от огромния брой прииждащи днес бежанци. Всички те са паразити, заявява тя пред кореспондента на ДВ по време на шумен запой в един от модерните берлински ресторанти. Преселник от Украйна, определящ себе си като социолог, гледа на бежанците пък като на - повече или по-малко - "пещерни народи". Редактор на рускоезично издание в Германия твърди, че всички мигранти без изключение пристигали по икономически причини в Германия, а съпруга на евреин, избягал от Кишинев, изобщо не може да говори за бежанците без да крещи.

 

 

 

 

Руски германци протестират пред германското канцлерство, 23 януари 2016 г.

 

 

Ядат от една и съща баница

 

Едно нещо обединява тези хора, както и всички останали, с които кореспондентът на ДВ е обсъждал темата: след пристигането си в Германия навремето те са живеели от социални помощи. А една част от тях продължава да получава помощи и до ден-днешен. При това някои от тях злоупотребяват със социалната система, намират обходни пътища и безсъвестно мамят германската държава.

 

И още: правят се на бедни и нещастни, но карат джипове и обличат децата си с дрехи само от скъпи магазини. Те възприемат бежанците като конкуренти при разпределянето на парчетата от социалната баница, смятат ги за нечестни, тъй като и самите те са нечестни, гледат ги с подозрение да не би да изядат повече парчета от баницата.

 

Против политиката на Меркел

 

Разгорещени поради слуха за изнасиленото от бежанци руско момиче в Берлин, раздухан от руските телевизии, много руснаци излязоха да протестират срещу бежанската политика на канцлерката Меркел. "Прикрити като бежанци, в страната пристигат много престъпници", казва Лилия, докато раздава листовки пред сградата на канцлерството в Берлин. А мъж на име Виктор уверява, че 90 на сто от бежанците били хора на възраст между 25 и 35 години и изобщо не желаели да работят. Друга участничка в митинга е съгласна да се приемат бежанци от Сирия, щом бягат от войната, но не разбира какво правят тук "хора от Алжир, Мароко, Афганистан и всякакви цигани. Всички те трябва да бъдат експулсирани", възмущава се тя.

 

 

 

 

Така Германия приема руските преселници от бившия Съветски съюз през 1989 г.

 

 

Бежанците идвали най-вече заради безплатните помощи, които им осигурява държавата, искали да крадат, а не да се интегрират, добавя жена на име Марина. А Галина, която крачи редом с нея, допълва, че всички тези млади и здрави мъже били длъжни да защитават родината си, затова трябвало незабавно да се върнат у дома.

 

Три причини за ксенофобията на руските германци

 

Руската телевизия, която за много от руснаците в Германия е единственият прозорец към света, не е обаче единствената причина за негативното им отношение към бежанците и мигрантите. Ксения Чепикова и Олаф Лайсе от Института за политически изследвания към университета в Йена открояват три причини за ксенофобското отношение на руските преселници в Германия.

 

Първата е резултат от кризата на идентичността: самите руснаци в Германия се усещат като германци, но отношението на останалите германци към тях е като към чужденци. Втората причина е свързана със загубата на предишния им статут в обществото: по правило руските преселници имат по-нисък стандарт на живота от кореняците германци, много от тях живеят от социални помощи и завиждат на мигрантите от другите страни, които по-бързо от тях са успели "да се оправят". И трето: руснаците идват от държава с традиционно високи нива на ксенофобията, където национализмът е издигнат в държавна доктрина. В тази връзка двамата учени посочват, че антисемитизмът, антиислямизмът и антиамериканизмът са изключително силно изразени във всички постсъветски общества.

 

 

 

 

 

Марина Напрушкина

 

 

Другото лице на "руския Берлин"

 

Но далеч не всички руснаци в Берлин са ксенофобски и агресивно настроени спрямо бежанците. Това най-добре може да се види в Берлин-Моабит - един от районите на германската столица. Там гражданската инициатива "Новите съседи" подпомага бежанците с каквото може, и най-вече с езикови курсове по немски. Цялата дейност е организирана на доброволен принцип: помага всеки с каквото може - от пионери до пенсионери, студенте и местни жители в свободното им време.

 

Основателката на гражданската инициатива "Новите съседи" - Марина Напрушкина - е възмутена, че нейните бивши сънародници са сред най-недоволните от сегашната бежанска вълна. "Те въобще интегрирани ли са? Знаят ли, че всеки има право на убежище и че това е една от основите на демократичното гражданско общество?", пита тя. По думите ѝ, не е достатъчно само да научиш езика - трябва да приемеш и ценностите на страната.

 

 

DW

Станете почитател на Класа