Защо всички искат оръжия в космоса?

През последно време се появиха противоречиви новини за милитаризация на космоса и нова предполагаема "надпревара във въоръжаването". Американските военни, в желанието си за доминиране в космоса, оспорвано от Русия и Китай, изискват постоянно нарастване на бюджетите си, вече най-високите в света. Но настоящата икономическа рецесия заплашва да отреже крилете на космическите програми на всички страни.

Не е изненадващо, че през 2015 г. Русия реформира своите космически сили, сливайки ги с ВВС, образувайки така руските Аерокосмически войски. Космосът се превръща в приоритет също и за страни като Индия и Япония, които инвестират повече от 1000 милиона долара в тази област.

Не съществува законова разпоредба, която не позволява на държавите да разполагат оръжия в орбита около Земята, с изключение на ядрените и за масово унищожение. Държавите следват два прости неписани закони. Според първия, който доминира Космоса - доминира на Земята.
Вторият закон гласи, че който първи разположи оръжия в Космоса, ще го овладее без конкуренция, защото, въпреки огромната цена на военните космически програми, неутрализирането на разгърнатите смъртоносни оръжия, струва още повече. Страна с оръжия в орбита ще бъде в състояние да унищожи оръжията на други страни, дори преди тяхното разполагане.

В действителност, малко оръжия са тествани в космоса. За щастие, ядрените оръжия и оръжията за масово унищожение са били забранени в Космоса, за разлика от това, което се случва с други видове оръжия, чиято международна забрана попада на глухи уши всяка година.

Станете почитател на Класа