Новите латиноамерикански мафии управляват света

  • Лос Зетас, Рицарите тамплиери в Мексико, Shower Posse в Ямайка, салвадорските банди са само някои от новите мафии лидери на престъпността вече не само в страните от Латинска Америка, но и в целия свят, на базата на подкупи, изтезания и метамфетамини.

    Сайтът The Spectator анализира явлението в статия на журналиста Йоан Грило, специалист по темата и счита, че тези картели вече са неудържими. Богатствата им вече са толкова неизчислими, колкото количеството смъртни случаи, които са причинили. ООН изчислява, че наркоиндустрията събира около 320 милиарда долара годишно.

    Историята на тези групи започна с продажбата на кокаина от Колумбия, донесъл милиарди на картелите от Меделин, Кали и Норте дел Вале, чрез трафик към САЩ. Днес пазарът им се е разширил и достига Бразилия, Централна Америка и Мексико.
  • Според официалните данни, повече от 83000 души са били убити през последните девет години от наркомафията в Мексико и кризата расте, главно заради метамфетамина. Неговото движение през границата на САЩ трансформира Мексико в страна изпълнена с безмилостни банди.

    И не само дрогата е причина за екстремните нива на насилие. Процъфтяването на наркобароните се дължи на взривоопасната смес от крайна бедност и неработещо правосъдие, дрога и много долари, една смъртоносна комбинация, която е създала съвременно Мексико.

Станете почитател на Класа