Вирусът Зика: Може ли да се предава от обикновен комар?

Бразилски учени предупреждават, че болестта може да се разпространи по-бързо, ако се потвърди, че и обикновеният комар може да го предава.

Бразилия е нащрек: неконтролируемият Зика вирус, който завзема Латинска Америка и вече е засегнал САЩ и европейските страни, би могъл допълнително да увеличи опасността. Някои учени вярват, че преносител може да е не само тигровият комар, но също и обикновеният комар може да разпространи заболяването.

Ако тази хипотеза се потвърди, това ще бъде истинско бедствие за общественото здраве, тъй като най-често срещаният тип насекоми надхвърля 20 пъти популацията на ткигровия комар и разпространението на вируса може да се окаже неконтролируемо.

Проблемът се усложнява, тъй като още няма ваксина за борба със Зика и за откриването й ще са необходими години на изследвания, информира El Pais.
Тази новина тревожи още повече в Бразилия, където вече са били диагностицирани около 4000 случая.

"Видях три случая на микроцефалия за един ден, обикновено се вижда един на всеки три месеца", заяви д-р Ванеса ван дер Линден, от болница Барао де Лусена, в щат Ресифе в Бразилия.

Станете почитател на Класа