Сметната палата не завери отчета на земеделското министерство

Сметната палата е отказала да завери финансовия отчет на Министерството на земеделието и храните и е потвърдила с резерви финансовите отчети за 2010 г. на над 27% от бюджетните предприятия – министерства, ведомства, общини и др. Това съобщи вчера председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. Общо 8 министерства са със заверени „с резерви“ отчети за 2010 г. Сред тях са МВР, МОСВ, МО, МТИТС, МТСП, МФВС и МВнР, както и МС като цяло. Резерви има и към отчетите и на НРС и НСО, 29 общини и 8 висши училища.
Димитров съобщи още, че Сметната палата от години не е постановявала отказ от заверка на министерство, като и че отчетите на земеделското ведомство са били заверявани в предишните две години с резерви. Шефът на Сметната палата обясни, че причината за отказа е в липсата на отчетност за хидромелиоративните съоръжения - язовири, корита на реки, сгради, съоръжения, диги и др.
„Там е имало и престъпна дейност, и умишлено изтриване на цялата база данни за тези активи. В момента никой не знае колко са те и на каква стойност възлизат. Затова е необходима инвентаризация“, коментира проф. Димитров и съобщи, че вече има образувано наказателно производство. По закон министърът на финансите има правомощия да ограничи финансирането на провинилото се ведомство и дори да блокира сметките му. Досега обаче никога не е прилагана подобна практика.
От своя страна земеделският министър Мирослав Найденов разпореди пълна инвентаризация на активите на закритата Изпълнителна агенция „Хидромелиорации”, откъдето са изчезнали почти цялата счетоводна база данни, софтуер и хартиени носители за материалните активи. „Аз лично настоявах отчетът за 2010 г. да не се заверява с резерви, както е правено в годините от 2006 г. насам, защото това не е редно, при положение че има неясноти за активи на стойност десетки, а може би стотици милиони”, посочи Найденов. По груби сметки се очаква неосчетоводените активи да възлязат на 300 млн. лв. за 8 язовира и много други съоръжения.

Станете почитател на Класа