Лукас Пападемос официално бе обявен за премиер на Гърция

Бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападемос е новият премиер на Гърция, предаде АП. Той ще замести Георгиос Папандреу, който връчи в сряда вечерта оставката си на президента Каролос Папуляс. Новото гръцко коалиционно правителство ще положи официално клетва днес.
Пападемос поема трудната задача да ръководи кабинет на националното единство до изборите на 19 февруари. Основни задачи на правителството ще са ратифицирането на новото споразумение за помощ от ЕС и провеждане на предсрочните избори. Кабинетът ще приложи спасителния план в размер на 130 млрд. евро, договорен с ЕС на 27 октомври.
Пападемос е поискал от двете основни политически партии – ПАСОК и “Нова демокрация”, да се съгласят, че приемат спасителния план на еврозоната и, че ако се наложи, ще дадат по-дълъг срок за правителството от датата на предсрочните избори.
След като бе оповестено, че ще оглави задлъжнялата страна, Пападемос заяви, че Гърция е на съдбоносен кръстопът, а националната икономика е изправена пред сериозни проблеми.
Драмата с избора на премиер продължи четири дни, като информацията за това, кой ще замести Папандреу, се менеше с минути. Дори изглеждаше, че това положение няма да има край, превръщайки страната в “политически Хичкок”, коментира в.”Ханделсблат”.
64-годишният икономист Пападемос има авторитет в международните среди на ловък задкулисен изпълнител, който бяга от центъра на прожекторите, но ръководи процесите, коментира АФП. В продължение на няколко години той седеше на пресконференции до ръководителя на ЕЦБ Жан-Клод Трише, но почти никога не се намесваше в дискусиите. Международните институции вярват, че именно образът на технократ, който си е създал, е успешната рецепта да се сложи край на месеците на политически спорове и Гърция.
В понеделник Пападемос се върна в Атина от Съединените щати, където преподава в Харвардския университет.

Станете почитател на Класа