Вирусите ни разболяват и от 4 м разстояние

Ако попаднете в една стая с болен, повален от вирусна инфекция или грип, който е в напреднала фаза, чрез кихане или кашляне и вие може да се заразите дори от разстояние от 4 метра.

Това каза пред "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Чрез говор пък може да пипнете респираторно заболяване от метър - метър и половина.

В момента у нас циркулират много вируси, някои от които са съпътствани с упорита кашлица за по 2-4 седмици, а други (те са застигнали 20-30 % от заболелите) са с диария. Има и немалко случаи на грип. Както се знае от края на лятото м.г., тази зима отново ни поваля свинският грип и "Виктория" (те двата са от вида А), както и "Масачузетс" (от вида В).


"Много важно е, ако сте с грип, да не го подценявате и да не продължавате да ходите на работа в следващите 1-2 дни, в които все още имате малко сили", посъветва д-р Кунчев. Заболелите да си стоят у дома, в добре затоплени стаи, но и хубаво проветрени. Да пият чай и топли течности. Срещу грипа има два медикамента, които може да си купите обаче с рецепта. "Добре е те да се поемат още в първия ден на болестта, най-късно до 48-ия час, тъй като тогава ефектът им е поразителен. След този период той намалява", посочи Кунчев.

Ако пациентите са с някаква вирусна инфекция, те трябва да пият симптоматични средства - т.е. срещу висока температура и кашлица, да вземат капки за хрема, но не и антибиотици, защото те влияят само на бактериалните инфекции. А в момента върлуват вирусните. Засега най-засегнати от заразите са малките деца и учениците.

 

Станете почитател на Класа