Фед сам си поставя капан с банковите стрес тестове

Миналата седмица ни сервира едно от най-странните съчетания на финансови новини в последно време. Очевидно колкото по-големи са печалбите на американските банки, толкова по-загрижени за стабилността им стават инвеститорите.
На 22 ноември Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) съобщи, че американските кредитори са отчели най-доходоносното си тримесечие от средата на 2007 г. насам. В същия ден Федералният резерв обяви нови стрес тестове за най-големите 31 американски банки с идеята да укрепи доверието във финансовата система. Фед ще изнесе резултатите за водещите 19 компании в класацията другата година, с което ще маркира първото си подобно упражнение от пролетта на 2009 г. насам.
По принцип тези две новини не би трябвало да се появяват в един ден. Ако печалбите и капиталовите съотношения на американските банки са високи, просто няма нужда от подобни симулации. Инвеститорите можеше да повярват на банковите данни, при което просто нямаше да се налага Фед да прави демонстрации, за да убеждава когото и да било в стабилността на системата.
Но не стана така. Застрахованите от FDIC институции отчетоха нетни доходи от $35,3 млрд. за третото тримесечие, което е покачване от 49% спрямо същия период на миналата година. Акциите на Bank of America Corp. и Citigroup Inc. вече се смъкнаха до равнищата си от март 2009 г. Двадесет и четирите компании в KBW Bank Index, който падна с 27% от началото на годината, се търгуват средно на едва 69% от счетоводната им стойност (обикновения акционерен капитал) по данни на „Блумбърг“.

Сериозен ръст

Една от причините е, че качеството на печалбите при много от големите банки е ниско, и то в момент, когато европейската дългова криза застрашава глобалния икономически растеж. Bank of America, Citigroup и JPMorgan Chase например са регистрирали сериозен счетоводен ръст миналото тримесечие от спадовете в пазарната стойност на собствения им дълг. С други думи печалбите им са нараснали, понеже пазарът е вдигнал оценката си за риска им от фалит. Ниските съотношения цена/счетоводна стойност са знак, че пазарът очаква огромни отчисления в бъдеще, а секторът още не е установил загубите си.
Колкото до стрес тестовете, Фед вероятно ще бъде по-убедителен в това начинание от европейските регулатори, макар че само по себе си това не означава много. Френско-белгийският кредитор Dexia с лекота премина проверката на Европейския банков регулатор (EBA) през юли, а три месеца по-късно вече се нуждаеше от правителствена помощ. Миналата година най-големите ирландски банки също се представиха достатъчно убедително на изпита малко преди да бъдат спасени.
Фед не допусна подобни конфузни грешки през 2009 г. Макар че по онова време тестовете му бяха разкритикувани като твърде снизходителни, в крайна сметка това се оказа без значение. Правителството изрично пое ангажимент да предостави допълнителен капитал на всяка от банките в списъка, която има нужда и не може да си го осигури сама. Като дадоха да се разбере, че няма да допуснат фалит в системата, Фед и финансовото министерство улесниха значително опитите на някои от най-големите американски институции да наберат нов акционерен капитал на отворените пазари, каквато всъщност бе целта.
Десет от проверените през май 2009 г. 19 компании се оказаха с неадекватно количество капитал. В следващите шест месеца всички без една покриха или дори надвишиха изискванията благодарение на продадени акции, преобразуване на привилегировани акции в обикновени и други средства. Wells Fargo например продаде обикновени акции за $8,6 млрд. в седмицата, в която бе осведомена за недостига й на капитал.
Този път регулаторите не могат да обещаят подобна поддръжка, поне не открито. Програмата за освобождаване от проблемни активи (TARP) изтече през 2010 г., а приетият миналата година от Конгреса закон „Дод-Франк“ ограничава възможността на правителството да купува дялове във финансови компании. Ако капиталът на дадена банка бъде окачествен като твърде нисък, Фед има право да съветва компанията по мерки за подобряването на позициите й, но нищо повече. Тогава какво става, ако банката не може да вдигне достатъчно съотношението си? Говорителят на Фед Барбара Хагенбау отказа коментар по въпроса.

Взискателна проверка

Най-тежките сценарии в стрес тестовете на Фед включват безработица от 13% и спад с 8% на брутния вътрешен продукт. Освен това инвеститорите ще имат шанс да оценят достоверността на симулацията в съпоставка с много други бенчмаркове.
Акциите на Bank of America например се търгуват при едва 26% от счетоводната стойност. Regions Financial Corp., друга компания в списъка на проверяваните, се котира при 37% от счетоводната стойност и още не е върнала парите, получени преди три години по TARP.
Ако тези банки някак успеят да издържат проверката, инвеститорите вероятно ще осъдят тестовете като абсолютен фарс. Какво ще стане обаче, ако Regions или Bank of America бъдат скъсани и не могат да наберат достатъчно капитал, за да покрият изискванията на Фед? Това никой не може да каже.
Да, председателят на Фед Бен Бернанке най-вероятно ще направи всичко по силите си, за да се увери, че нито една ключова за системата банка няма да се срине – било то с тайни ликвидни линии или други трикове. Смисълът на стрес тестовете обаче е да засилят доверието. За да стане това, плашливите инвеститори трябва да бъдат убедени, че могат спокойно да влагат нови средства в слабите банки сега, когато правителството повече няма свободата да го прави.
Трудна задача. Би било хубаво обаче да знаем какъв е резервният план на Фед.

Станете почитател на Класа