Трябва да се направят конституционни реформи

Не ми е ясно дали Диана Ковачева, която е поканена за министър на правосъдието, има някаква позиция по ключовите въпроси, които са от значение за съдебната система. Човекът, който заема този пост, трябва да обърне внимание на необходимостта от реформа на съдебната система. Важните промени, които трябва да се направят, са свързани с начина на оценка на работата на магистратите. Трябва действително да има гаранция, че даването на тези оценки ще става на базата на професионалните им качества, а не на нещо друго.
Трябва също да се обърне внимание на конституционната реформа, която към този момент не е достатъчно радикална. Тази реформа е свързана с разделянето на управлението на съда и прокуратурата. Наложително е да има реформа във Висшия съдебен съвет. Преди време една голяма група неправителствени организации бяхме посочили и изброили всички неща, които трябва да се променят по отношение на цялата система и конкретно - на Висшия съдебен съвет.
Всъщност няма значение дали човекът, заемащ поста, е от правителствена или неправителствена организация. Важното в случая е доколко познава системата и проблемите й.
За правосъдния министър е от голямо значение да има ясни идеи, както и ясна визия за това, какво трябва да се прави по отношение на реформите в системата.
До момента не съм чул какви са идеите на бъдещия министър Диана Ковачева по изброените въпроси и не мога да ги коментирам, но със сигурност промените в съдебната власт са част от един разговор, който се води в продължение на много години.

Станете почитател на Класа