Китай предупреждава за опасност от глобална рецесия

Китайският вицепремиер Ван Цишан предупреди в понеделник, че глобалната икономика е в незавидно състояние и вероятно най-подходящият изход ще е „небалансираното възстановяване“. Американските му колеги, които участваха на годишния форум на Американо-китайската съвместна комисия за търговия (JCCT) в югозападния град Чънду, споделиха, че в САЩ общите настроения към Китай не са особени добри.

Най-важният приоритет

Това е втората песимистична прогноза на Ван по повод световната икономика в разстояние на няколко дена. В събота той сподели, че очаква „хронична“ глобална рецесия и Китай ще трябва да се съсредоточи върху вътрешните си проблеми.
Политиците по целия свят все по-често изразяват тревогите си за рисковете пред световната икономика, тъй като очакват скоро финансовата зараза да обхване цяла Европа. В понеделник властите в Сингапур и в Тайланд прогнозираха, че икономиките им ще се свият през четвъртото тримесечие, а Япония регистрира много по-голямо от очакваното отслабване на износа си през октомври.
„Глобалните икономически условия остават трудни, което значи, че подкрепата за възстановяването трябва да е най-важният приоритет“, заяви Ван, който отговаря и за китайската финансова и търговска политика.
В речта си пред годишния форум на JCCT Ван заяви, че Китай и САЩ трябва да работят заедно за постигане на балансиран икономически ръст.
Думите му обаче предполагат, че Китай трябва да се постарае да стимулира собствения ръст, преди да се тревожи за глобалните дисбаланси. С други думи, една силна китайска икономика, която запазва търговския дефицит на САЩ, ще помогне повече на световната икономика, отколкото ако реши да забави подема си, за да се изравни с изоставащите.
„Едно небалансирано възстановяване ще има по-добър резултат от една балансирана рецесия“, каза той.
„Като най-големите световни икономики Китай и САЩ ще дадат сериозен принос към глобалния ръст чрез собственото си стабилно развитие“, заяви Ван пред дузината висши правителствени представители на секторите за търговия, инвестиции, енергетика и земеделие.
Предупрежденията му за състоянието на глобалната икономика от събота бяха и най-песимистичният отзив до момента от висш китайски политик, затова и потиснаха борсите в Китай и Хонконг в понеделник. Световните пазари също отслабнаха заради тревогите за развитията в еврозоната, които са и най-голямата заплаха за световната икономика.
„Единственото, в което можем да бъдем сигурни при цялата тази несигурност, е, че глобалната икономическа рецесия, която ще ни застигне в резултат на международната финансова криза, ше бъде хронична“, бе цитиран Ван от китайската новинарска агенция Синхуа.
Китайският растеж се забавя (9,1% през третото тримесечие при 9,5% през предходното и 9,7% през първото), но темпът остава задоволителен за правителството.
Централната банка затегна паричната си политика заради растящата инфлация, но впоследствие смекчи контрола над банковото кредитиране в опит да подпомогне закъсалите за ликвидност малки фирми и обеща да коригира подхода си, ако забавянето на растежа го наложи.
„Очевидно е, че Пекин има готовност за изменения на държавната политика към по-благоприятни за растежа параметри във време на мрачна цялостна икономическа ситуация, във и извън страната“, казва Хуа Чжунвей от Huachuang Securities в Пекин.
Преговорите в рамките на JCCT не засягат валутните политики, но американските представители предупредиха Ван и колегите му, че не могат да пренебрегват все по-ниската търпимост в САЩ към китайските търговски политики и инвестиционни бариери.
Недоволството на Вашингтон от методите, които Пекин използва за подпомагане на търговците си, намери израз при срещата между президента Барак Обама и премиера Вън Цзябао в Бали. Повдигнат бе въпросът за китайската валутна политика, която според мнозина американски представители умишлено поддържа ниска стойност на юана спрямо долара, за да стимулира китайския износ.
„Смятам, че поскъпването на юана ще донесе повече ползи, отколкото негативи на Китай, казва Чжун Вай, влиятелен икономист от Пекинския политехнически университет. Това ще принуди страната да подобри икономическата си структура. САЩ обаче няма да извлекат почти никаква изгода. Евтините китайски стоки бяха своеобразна субсидия за бедните в САЩ, а сега правителството иска да я премахне, при положение че среща трудности със създаването на работни места.“
В основата на търканията между двете държави е търговският дефицит на САЩ с Китай. Размерът му нарасна през 2010 г. до рекордните $273,1 млрд. при около $226,9 млрд. през 2009 г., въпреки обещанията на управляващите и от двете страни да направят необходимото за коригиране на „глобалните дисбаланси“.
Сега дефицитът е по-нисък (по-рано този месец Пекин прогнозира излишъка си на $150 млрд. за 2011 г.), което дава по-голямо основание на Китай да твърди, че има напредък по исканията на САЩ.
Американският министър на търговията Джон Брайсън заяви по време на преговорите, че администрацията на Белия дом приветства балансираното разширяване на търговията и инвестициите.
„Истина обаче е също, че мнозина в САЩ, включително бизнес общността и Конгресът, започват да гледат по-негативно на търговските ни взаимоотношения и се питат дали JCCT е в състояние да постигне значим напредък“, казва Брайсън.
Първият ден на двудневните преговори „не постигна напредъка, от който се нуждаем, заяви Брайсън. Време е да се захванем сериозно за работа и да постигнем желаните резултати.“

Условията на Пекин

Той и американският търговски представител Рон Кърк призоваха Китай да постигне по-голям напредък по отношение защитата на патентите и другите видове интелектуална собственост, отварянето на държавните поръчки за чужди доставчици и въвеждането на политики за насърчаване на китайските нововъведения, за да се успокоят притесненията на международните компании.
Ван обаче също им представи своите изисквания, а именно: намаляване на бюрокрацията за визите и износа на китайските предприятия; признаване на Китай за пазарна икономика, за да бъде по-малко уязвим на антидъмпинговите мерки; и облекчение на ограниченията за китайските покупки на високотехнологични стоки – една доста чувствителна област за Вашингтон.
„Китай проявява желание да изгради още по-близко икономическо сътрудничество със САЩ“, увери Ван.

Станете почитател на Класа