Кризата реже печалбите на компаниите за луксозни храни

Маржът на печалбата на англо-холандската компания Unilever от маслата и напитките с марка Flora, които са любими на богатите и здравите, е повече от 25%, докато стандартните маргарини осигуряват марж от близо 15%.
Това разминаване обаче започва да се превръща във все по-голям проблем в настоящите икономични времена.
Дълговата криза в еврозоната заплашва да разпростре заразата на рецесията из цяла Европа, а маржовете на печалбите на големите хранителни компании може стават все по-тънки в противовес на разпространеното убеждение от последните години, че секторът е защитен заради растящите продажби на бързо развиващите се пазари.
В действителност по-евтините стандартни масла и маргарини или мазнините за готвене, които се купуват на новите пазари, носят сравнително по-нисък марж на печалба, за разлика от по-скъпите продукти под марките Flora и Becel, за които се твърди, че понижават холестерола.

Най-високи маржове

„Кризата в еврозоната се задълбочава и икономиките в цяла Европа ще се забавят. Това трябва да притеснява хранителните компании, които предлагат на пазара продукти с висок марж, предимно за богатите потребители в Европа“, казва един от най-големите инвеститори в Unilever.
Маржовете на печалбата на групата за миналата година са били най-високите в Западна Европа – 16,1%, заради успеха на марки като Knorr и Hellmann's, докато същият показател за новоразвиващите се пазари, където компанията продава предимно традиционни продукти, като маргарина Rama, е 13,4%.
Unilever не е единствената. Главоболия очакват и гиганти от ранга на Nestle и Danone.
Въпреки че и трите компании положиха усилия да увеличат продажбите си на новоразвиващите се пазари, в момента те са все по-сериозно притеснени за дълговите проблеми и рестрикциите в Европа.
Инвеститорите се опасяват, че продажбите в Европа на кафеените капсули Nespresso на Nestle може да пострадат и загубите няма да се компенсират от продажбите на по-евтините й марки в други региони. Специалните бебешки храни Milupa на Danone няма да са толкова търсени за разлика от по-простите бебешки млека.
Анализаторите предупреждават, че може би ставаме свидетели на повратна точка в сюжета за подема на новоразвиващите се пазари, а вероятно можем да очакваме същото развитие и при някои други индустрии. Производителят на луксозни автомобили Daimler съобщи през октомври, че балансът му вече отчита спада в Европа като надделяващ над ръста на новоразвиващите се пазари.
Ford обвини кризата в Европа за спада на печалбата си за тримесечието, а Volkswagen предупреди, че дълговата криза ще натежи върху сегмента му в Западна Европа. Холандският производител на бира Heineken сподели, че загубите от трудностите в Европа вече надминават ползите от ръста на пазари като Мексико и Нигерия.
Unilever и Nestle подготвиха инвеститорите за спад на маржовете през 2011 г., посочвайки за причина трудните условия в Европа и добавяйки, че ще е необходимо по-стабилно потребление, за да запазят импулса зад марките си. Междувременно Европейската комисия предупреди, че икономиката на еврозоната ще се разрасне с едва 0,2% през третото тримесечие.

Тест за защитата

Комисията очаква икономиката на 17-те държави от еврозоната да се свие с 0,1% през последното тримесечие на 2011 г. и да остане в застой през първите три месеца на 2012 г. Според икономистите вероятността от рецесия вече е доста голяма.
„Трудните условия ще тестват защитните механизми на хранителните компании, тъй като един продължителен спад ще доведе до преориентиране към по-евтини стоки и намаляване на интереса към луксозните продукти“, заяви един от акционерите на Unilever.
И трите хранителни компании се очаква да отбележат ръст на продажбите от над 6% тази година поради увеличенията на цените и ръста на новоразвиващите се пазари, но натискът върху маржовете ще започне да се усеща с напредващото понижение на печалбите.
По-рано този месец Unilever съобщи, че тежките пазарни условия са основната причина компанията да предупреди, че маржовете й през 2011 г. ще останат непроменени или ще се понижат за разлика от средносрочната й цел за стабилно подобрение на маржовете всяка година.
„Истината е, че Unilever не регистрира печалби, независимо каква е причината за това. Ще й отнеме малко повече време да си изгради репутация на компания със стабилни, надеждни резултати, включително на компания, която умее да изпълнява целите, които сама си е поставила“, заяви Андрю Уд от Bernstein Research.
Анализаторите в момента очакват оперативните маржове на англо-холандската компания за 2011 г. да се понижат с 0,1 процентен пункт до 14,9%. По-рано те бяха съобщили, че увеличението ще е до 15,1%, така че загубата възлиза на близо 100 млн. евро.

Стремеж вместо увереност

Nestle, която е производител на марки като Maggi, Nido и KitKat, също запя друга песен за маржовете през 2011 г. В момента групата казва, че „се стреми“ да увеличи маржовете си, след като по-рано беше „уверена“ в ръста си.
Уд от Bernstein предлага Nestle да направи значителни инвестиции, за да задържи ръста на продажбите си, което означава, че компанията само ще „пропълзи отвъд финалната линия“ и ще отбележи съвсем леко подобрение спрямо оперативните си маржове от 14,8% през 2010 г.
Френската Danone все още очаква маржовете й за 2011 г. да се повишат с 0,2 процентни пункта спрямо маржовете от 15,6%, регистрирани пред 2010 г., но производителят на млеката Activia и минералната вода Evian е най-силно изложен от трите компании на рисковете, свързани със спада в Западна Европа, тъй като продажбите му в региона са 38% в сравнение с 26% за Unilever и 28% за Nestle.

Станете почитател на Класа