България може да бъде регионален лидер

Репутацията на държавата не е плод само от усилията на едно правителство, както и репутацията на една фирма, репутацията на една индустрия. В България е крайно време да осъзнаем, че всеки път, когато идва промяна, който и да дойде на власт, той получава в ръцете си репутацията на тази фирма, на тази индустрия, на тази държава и той трябва да дава всичко от себе си, за да я развива. Последователните усилия на всички нас, на няколко поколения, могат да променят усещането за България и репутацията на държавата в региона и в Европа. България може да бъде регионален лидер. Със сигурност някои от българските индустрии са такива лидери – информационните технологии, фармацията, земеделието се развиват с изключителни темпове. Със сигурност има поле за машиностроенето, обработването, банковият сектор е лидер, стабилен, работещ с ясна визия.
Понякога виждам снимки на хилядите камиони, които чакат на пристанището във Варна, за да изнесат зърно. Да, експортът бумти, държавата има приход. Но си поставям въпроса: Това ли е всичко, което можем да постигнем, примерно, в земеделието? Просто да произвеждаме зърно и да го изнасяме в чужбина, за да могат други да печелят от добавената стойност? А можем ли да дефинираме нашата стратегия, знаейки, че в следващите години ще има недостиг на храни, че те ще вървят нагоре? Че в следващите 20 години на тая планета ще се родят още 2 млрд. човека и те също ще искат да ядат и да пият вода! Можем ли да изнасяме сурово зърно или готови хранителни продукти и да печелим от добавената стойност? Фабриките да дойдат тук, машините да дойдат тук. Можем ли да генерираме решения за борба с корупцията, работещи заедно, всички ние?

Електронното правителство е решението

Може би решенията са много прости и всички ние трябва да седнем и да мислим как конкретно да ги постигнем, за да вървим напред. За мен корупцията възниква там, когато хората чукат на вратата на администрацията и искат услуги. Какво е решението? Много просто - това нещо може да се случи в интернет. Хората могат да подадат за едно строително разрешение по мрежата, да изчакат 2-3 месеца, а администрацията да каже през това време – издаваме или не строителното разрешение. Какво ще постигнем по този начин? Първо – по-голяма ефективност. Хората няма да блокират градовете, няма да се разхождат за всяка услуга. Второ – ще постигнем много силна антикорупционна мярка. Трето – ще има пълна прозрачност на бизнес средата. През последните две години търсихме всякакви решения как да автоматизираме и обективизираме, как да направим така, че да има по-честни състезания за публичните поръчки, как да има по-голяма прозрачност при вземането на решения.
Декларирам, че правителството, на което бях член през последните две години, ще фокусира и ще форсира работата по електронното правителство.

Приоритет е изграждането на базисна инфраструктура

Базисната инфраструктура е огромен приоритет, всички българи го знаят и те няма да допуснат този приоритет да бъде подменен. Еврофондовете – също. Енергийната ефективност вече е на дневен ред в нашето общество. Има още много неща, които можем да изброим – инвестициите, за начина, по който държавата ги подкрепя, за националната икономическа стратегия, за начина, по който искаме оттук нататък да подредим администрацията.
През последните две години аз бях политик и експерт, човек, който се опитваше да види смисъла в нещата, които трябва да прави. А то е да бъда честен към бизнеса, към хората, да дефинирам приоритетите, да изляза с ясно решение за това, което трябва да се направи.
В момента, в който в Европа и света има доста голяма несигурност и турбуленция, малка България трябва да изкове своя собствен план, трябва да повярва и да го следва. Към 2020 г. ние можем, ако полагаме системни усилия на всички правителства, да имаме много по-различна бизнес инфраструктура - пречиствателни станции, пътища, широколентов достъп до градовете и, разбира се, много по-различни институции.

Изказване на Росен Плевнелиев на тема: „Приоритети на икономическата политика на българското правителство" по време на работен обяд на Американската търговска камара.


Станете почитател на Класа