Проучванията за шистов газ са опасни за природата

Шистовите газови ресурси в света се изчисляват на около 200 трилиона куб. м, но най-важното е, че този газ в момента е регионален енергиен фактор само на пазара в Северна Америка. Европа се стреми да намали зависимостта си от внос на енергийни ресурси, както и за разработването на значителни резерви от природен газ. Но предизвикателствата пред ЕС са правните, данъчните, екологичните ограничения, слабото геологично проучване на запасите, високите производствени разходи и липсата на подходящи технологии за производство.
През последните седмици се говореше много за икономическите параметри при добива на шистов газ. След като проучих въпроса, стана ясно, че по данни на корпорациите от сектора себестойността на шистовия газ е около 10 пъти по-висока от цената на конвенционалния природен газ. Това е така поради големите разходи за раздробяването на скалите в земята и използването на ток за хидравличните помпи и огромно количество вода.
Според най-големия производител на шистов газ в света „Чийзпик енерджи корпорейшън“ разходите за добив на 1000 куб. м шистов газ са около 100 долара. Но според независими изследвания тези разходи са между два и три пъти по-високи, което се потвърждава и от финансовите отчети на самите корпорации, които се занимават с добивите.
Освен юридически има и други препятствия пред добива на шистов газ в Европа. Проблемите са основно екологични, защото технологията включва отваряне на шистите с вода и химикали под налягане. А това застрашава източниците на вода в населените места. Конкретно за България се получава едно разминаване на това, което в момента у нас се рекламира като удачна инвестиция, с това, което правят големите държави, защитавайки своите интереси. А именно – в Англия спират търсенето на шистов газ, обвързвайки проучванията със зачестилите земетресения в района на Блекпул. Във Франция пък се забранява проучването за шистов газ с аргументите за предпазливост. Искам да отбележа, че превръщането на Добруджа в експериментална лаборатория е опасно за екологията в краткосрочен и дългосрочен план.

Станете почитател на Класа