Business Insider: За да спре адските бомби ФАБ-3000, Киев трябва да прати Patriot близо до фронта

Business Insider: За да спре адските бомби ФАБ-3000, Киев трябва да прати Patriot близо до фронта
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.07.2024
  • Сподели:

Веднъж пуснати от самолета, планиращите бомби имат кратко време на полет, генерират малки радарни сигнали и се движат по небалистични траектории. Тези характеристики ги правят трудни за забелязване и прихващане

Русия все по-често нанася удари по украински позиции с новата си планираща бомба с тегло 3 тона - силно разрушително оръжие, което е известно, че е трудно да се победи, пише Business Insider, цитиран от "Фокус".

Огромната планираща бомба ФАБ-3000 М-54 направи своя боен дебют миналия месец. Тези оръжия имат специални комплекти, които ги превръщат от тъпи бомби в боеприпаси с прецизно насочване, което позволява на руските изтребители-бомбардировачи Су-34 да изстрелват тези оръжия от безопасно разстояние извън обсега на най-добрите наземни системи за противовъздушна отбрана на Украйна в сегашните им позиции .

Експерти по бойни действия и военновъздушни сили казват, че Украйна разполага с много ограничени средства да обезвреди тази заплаха. Преместването на най-добрите системи за противовъздушна отбрана по-близо до фронтовите линии ги прави уязвими за атаки и Киев не може да използва западни оръжия с голям обсег, за да удари руските бази, от които идват самолетите с бомбите.

Планиращите боеприпаси са проблематични за Украйна през по-голямата част от войната, въпреки че темпото на атаките значително скочи тази година, особено в района на Харков.

През март руското министерство на отбраната обяви увеличено производство на ФАБ-3000, които Москва може да модифицира и да превърне в планираща бомба, като го оборудва с унифициран модул за планиране и коригиране (УМПК). Тази конфигурация дава на боеприпаса GPS насочване и изскачащи крила за повишена прецизност и обхват.

Първата известна бойна употреба на новото оръжие беше през юни и се използва широко през следващите седмици. Видеозаписи, които се разпространяват из социалните медии, показват огромната разрушителна сила на бомбата и значителния радиус на взрива, който може да унищожи всичко по пътя си.

Анализатори от Института за изследване на войната (ISW) предупредиха миналия месец, че използването на ФАБ-3000 е "значително развитие“, което може да има опустошителни последици за украинските военни позиции и гражданска инфраструктура. Още по-лошото е, че победата над бомбата не е лесна задача.

Джъстин Бронк, експерт по въздушни сили и технологии в мозъчния тръст Royal United Services Institute в Обединеното кралство, заяви пред Business Insider, че руснаците са модифицирали комплектите на планиращите бомби, за да бъдат силно устойчиви на GPS заглушаване, елиминирайки един от начините за намеса в тези проблематични оръжия.

Веднъж пуснати от самолета, боеприпасите имат кратко време на полет, генерират малки радарни сигнали и се движат по небалистични траектории. Тези характеристики ги правят трудни за забелязване и прихващане. А Украйна наистина не може да си позволи да губи и без това тънкия си запас от ракети за противовъздушна отбрана, опитвайки се да свали тези боеприпаси по време на полет.

Така че единственият вариант на Украйна е да хване самолета преди изстрелването. За да свали Су-34, тя трябва или да ги нокаутира на земята, или да ги порази във въздуха, преди да пуснат товара си.

За да прехване самолетите във въздуха, Киев ще трябва да премести най-модерните си системи за противовъздушна отбрана по-близо до фронтовите линии. Произведената в САЩ MIM-104 Patriot е безспорно най-добрата система за тази задача, но Украйна разполага само с няколко батареи и ограничен запас от ракети прехващачи. Това са ценни активи и не могат лесно да се изразходват, така че поставянето им по-близо до фронтовите линии в обсега на руския огън е огромен риск.

Джордж Барос, ръководител на екипа за геопространствено разузнаване и руски анализатор в ISW, обясни пред BI, "Тук има косвено изискване, че на украинците трябва да бъде позволено – и те трябва да имат способността – да унищожат тези руски артилерийски активи, така че действително Patriot може да бъде защитан при предно разполагане“.

"По своята същност е рисковано нещо да се разположи толкова модерен актив близо до фронтовата линия“, казва той.

За украинците остава да се опитват да ударят военновъздушните бази на територията на Русия, откъдето излитат изтребители-бомбардировачи Су-34 с ФАБ-3000, което може да попречи на бойните полети.

Украйна вече прави това до известна степен, като използва самоделни дронове с голям обсег. Може да се направи повече, но разкъсаната от война страна е затруднена от ограниченията върху използването на западни оръжия за нанасяне на удари в Русия.

 

 

Станете почитател на Класа