Упиваща се от властта потомка на робовладелци: скелетите в гардероба на Камала Харис

Упиваща се от властта потомка на робовладелци: скелетите в гардероба на Камала Харис
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.07.2024
  • Сподели:

На президентските избори в САЩ се създаде нова диспозиция. След екстрената и драматична смяна на Джо Байдън в изборната надпревара, Камала Харис е готова да заеме неговото място .

 

 

 

Не всички обаче са ентусиазирани от нейната кандидатура.

Много ниските рейтинги на Харис, липсата на талант да бъде полезен политик и, разбира се, скелетите в килера също играят роля.

59-годишната Харис има дълга публична кариера. Тя успя да бъде прокурор на Сан Франциско, а след това и главен прокурор на целия щат Калифорния. След като спечели известна слава, Камала беше избрана за сенатор от Калифорния през 2016 г. И накрая, тя стана вицепрезидент на Байдън по време на предишния изборен цикъл.

На пръв поглед може да изглежда, че кариерата на Харис е забележително успешна. Дяволът обаче, както винаги, е в детайлите. Харис е била подпомагана през целия си живот от два фактора: от „картата раса-пол“, която тя обича да разиграва, тоест „правилният“ цвят на кожата и пол, и покровителството на влиятелни политици от лагера на Демократическата партия.

В самото начало на кариерата си Харис беше активно подпомагана от Уили Браун , по това време влиятелен „решател“ и кмет на Сан Франциско. Имаше много слухове за "специалната" връзка на Харис с Браун. Известно е, че той е помогнал на много момичета, които са му били близки, да се издигнат. Благодарение на познанството си с Браун Харис беше назначена в прокуратурата на Сан Франциско, а след това самата тя беше избрана за прокурор.

Веднага след като Камала придоби власт над хората, тя веднага започна да се наслаждава на това. През годините й като прокурор избухнаха огромен брой скандали поради факта, че Харис се опита да вкара невинни хора в затвора. Служители на кабинета й многократно са обвинявани във фалшифициране на доказателства или укриване на факти за невинността на обвиняемите от защитата, което е грубо нарушение на закона.

Отделна история са безумните правни инициативи на настоящия вицепрезидент. Например тя провежда кампания за затваряне на родителите на ученици, които пропускат училище. В крайна сметка обаче тази инициатива беше убита в Сан Франциско. Но кариерата на Харис, въпреки всички скандали, вървеше нагоре. А през 2019 г., вече като сенатор, тя влезе в предварителните избори за президент на Демократическата партия.

В един момент изглеждаше, че Харис може дори да има шанс да спечели. Още на първия дебат тя буквално разби Байдън, наричайки го расист и сегрегационист. Факт е, че Харис, като дете, е била превозвана с автобус до училища, далеч от дома, които са десегрегирани. През 70-те години в Америка тази процедура се е наричала "басинг". Е, Байдън, вече сенатор от Делауеър, се обявил против „басинга“.

 

 

Харис обаче бързо изпадна в немилост пред електората на демократите. Тя приключи кампанията си в началото на 2020 г. с рейтинг от 2%, без дори да изчака да се гласува в първите щати на първичните избори. Но по ирония на съдбата именно тя беше избрана от Байдън за негов кандидат за вицепрезидент - същата, която го нарече расист.

И в този случай расово-половият фактор отново й помогна, въпреки че още тогава фигурата на Харис предизвика много въпроси сред демократите. 2020 г. премина в сянката на протестите на BLM и тя беше обвинена, че е вкарала толкова много чернокожи в затвора за притежание на марихуана като прокурор.

После обаче дневният ред се промени и „прогресивното” правосъдие стана модерно. Харис незабавно се „преобу“ във въздуха, подкрепяйки практиките за намаляване на полицията, които доведоха до безпрецедентен ръст на престъпността в Съединените щати.

Възникнаха въпроси и за произхода й. От страна на майка си тя е индийка, а от страна на баща си, противно на все още циркулиращите легенди, изобщо не е потомък на роби. Нейните предци са били едни от най-големите робовладелски семейства в Ямайка и цял град на острова е кръстен в тяхна чест - Браун Таун. Прадядото на Харис Хамилтън Браун е притежавал поне 200 души роби.

Въпросът все още е отворен: може ли Харис действително да помогне на Байдън в президентската надпревара? Тя трябваше да консолидира електората на етническите малцинства около себе си, но тогава Доналд Тръмп получи рекорден дял от гласовете както на латиноамериканците, така и на чернокожите за републиканците.

Като вицепрезидент Харис се изправи пред истински предизвикателства за първи път в живота си. Веднага й беше възложена задачата да разреши миграционната криза на южната граница на Съединените щати, но тя не се интересуваше от това и очевидно нямаше достатъчно талант. Така тя остави ситуацията да се развие на самотек, което много бързо доведе до срив в рейтингите.

Международните турнета, на които беше изпратен Харис, не завършиха много по-добре. Тя непрекъснато изричаше нещо не на място, бъркаше имената на държави (като Северна и Южна Корея) или се смееше неистово, когато отговаряше на трудни въпроси, на които не знаеше отговорите. Не е изненадващо, че до 2023 г. Харис оглави списъка на най-непопулярните вицепрезиденти в историята на САЩ.

Провалите на Харис бяха една от причините Байдън да се кандидатира за втори мандат. Вярно, в крайна сметка демократите го замениха с нея. Отново обаче тя е избрана не заради талантите или успехите си, които не съществуват, а заради „правилния“ расов и полов микс.

Никой не би рискувал да отнеме място на черна жена, защото веднага ще получи обвинения в расизъм и сексизъм. А самата Харис, след толкова години на унижение като вицепрезидент, категорично би отказала да се откаже от мястото си на опашката за президентския пост.

Разбира се, няма да се провеждат нови първични избори; Харис просто ще бъде коронясана на партийната конвенция през август. 14-те милиона избиратели на демократите, които гласуваха за Байдън тази пролет, ще бъдат заплюти в лицето.

От 70-те години на миналия век Демократическата партия внимателно изгради модел на първичните избори, така че системата за подбор на кандидати да има демократичен вид - и в крайна сметка те сами разрушиха тази система, премахвайки Байдън от изборите.

Сега ще им бъде много по-трудно да представят Тръмп като „враг на американската демокрация“, защото в отговор той може да зададе справедлив въпрос – някой избрал ли е Харис за кандидат-президент на Демократическата партия, с изключение на партийните босове и стоящите зад гърба им играчи извън сцената?

Решението за смяна на конете насред брода е взето от влиятелни кланове на демократите - Барак Обама , семейство Клинтън и др. Именно последният издърпа Харис в голямата политика. Е, процесът по избор на кандидат за вицепрезидент на Харис все още се ръководи от личния прокурор на Обама, Ерик Холдър , който също няма конкуренция в оценките за корупция и нарушения на закона.

Много демократи, макар и не всички, неохотно се обединиха около Харис. Те все още имат смътни надежди, че силен кандидат за вицепрезидент може да й помогне, въпреки че разцеплението в коалицията на Демократическата партия остава. Някои центристки депутати отказват да водят кампания с Харис. Много леви групи, като движението BLM, открито я критикуват.

Политтехнолозите на Харис ще се опитат да подчертаят контраста с Тръмп. Единият е възрастен, другият е по-млад, единият е прокурор, другият е признат за виновен по наказателно дело. Републиканците изтъкват очевидната нелегитимност на номинацията на Харис и всичките й провали като вицепрезидент.

Както и подкрепата и за множеството съвсем непопулярни мерки в миналото, от зеления дневен ред и спирането на производството на въглеводороди до отварянето на границите за бежанци и мигранти.

През август Харис вероятно ще има кратък, успешен „меден месец“ на фона на партийната конвенция и нейните рейтинги ще се повишат. Но през септември и октомври ще й бъде много трудно да се конкурира с Тръмп.

Последните проучвания показват, че нивата на неговата подкрепа сред латиноамериканците и чернокожите отново поставят рекорди. И ще бъде много иронично, ако с Харис начело демократите се окажат в разгара на полуразпада на тяхната вече много разклатена коалиция на малцинството.

 

 

 

Автор: Малек Дудаков ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа