Френски журналист се върна от Украйна и разказа за положението на ВСУ

Френски журналист се върна от Украйна и разказа за положението на ВСУ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.07.2024
  • Сподели:

Monde: Въобще не може да става дума за контранастъпление на ВСУ

 

 

 

За пълномащабно украинско контранастъпление въобще не може да става дума предвид недостига на боеприпаси и войници, ВСУ само се отбраняват по всички фронтове, заяви журналистът от вестник Monde Емануел Гриншпан, който неотдавна беше в Украйна.

«Въобще не може и да става дума за пълномащабно украинско контранастъпление в близките месеци. Няма достатъчно…боеприпаси и бронирана техника, а също … няма обучени щурмови отряди, които да са обучени. Украинците са в отбранителна позиция на всички фронтове», се казва в съобщението на сайта на изданието.

Източници са потвърдили за журналиста, че западните доставки на боеприпаси са се възобновили, но са недостатъчни.

Украинското контранастъпление започна на 4 юни 2023 година, а след три месеца президентът на Русия Владимир Путин констатира: «контранастъплението» не просто буксува, «това е провал».

Според думите му в опита си «на всяка цена да постигне резултат» Украйна загуби 71.5 хиляди военни — все едно «това не са техни хора».

Според думите на тогавашния министър на отбраната на РФ Сергей Шойгу, ВСУ не са постигнали целите си в нито едно направление.

Русия счита, че доставките на оръжия за Украйна пречат на регулирането, въвличат пряко страните от НАТО в конфликта и си „играят с огъня“. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Според него САЩ и НАТО участват пряко в конфликта, включително не само като доставят оръжия, но и чрез обучението военни във Великобритания, Германия, Италия и други страни. Кремъл заяви, че напомпването на Украйна с оръжие от Запада не допринася за преговорите и ще има негативен ефект.

К.К

Станете почитател на Класа