Паника: Масов срив в IT мрежата по света спря банките и полетите! Патят милиони хора

Паника: Масов срив в IT мрежата по света спря банките и полетите! Патят милиони хора
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.07.2024
  • Сподели:

Редица световни институции, сред които големи банки, медии и авиокомпании, съобщават, че са били засегнати от масово прекъсване на информационните технологии. Това предаде BBC.

Американският щат Аляска предупреди, че службите за спешна помощ са засегнати, а има съобщения за засегната Лондонска фондова борса.

Особено тежко е засегната Австралия, където полетите са спрени, в супермаркетите е настъпил хаос на касите, а телевизионните мрежи са останали в затруднено положение в ефир, тъй като авторекламата, графиката и компютрите са отказали.

Причината за прекъсването не е ясна, но много от засегнатите го свързват с операционните системи на компютрите на Microsoft.

В официална актуализация на услугата Microsoft 365, публикувана в X по-рано през деня, се казва, че „ разследваме проблем, който оказва влияние върху способността на потребителите да имат достъп до различни приложения и услуги на Microsoft 365“.

Говорител на Microsoft обаче заяви, че „повечето услуги са били възстановени по-рано“ през деня.

Говорител на австралийския министър на вътрешните работи заяви, че прекъсването изглежда е свързано с проблем в глобалната фирма за киберсигурност Crowdstrike, а органът за наблюдение на киберсигурността в страната заяви, че няма информация, която да предполага, че става въпрос за атака.

„По наша настояща информация това прекъсване е свързано с технически проблем със софтуерна платформа на трета страна, използвана от засегнатите компании“, се казва в изявлението им.

Reuters се позовава на източници, според които Лондонската фондова борса е претърпяла срив, а властите в Аляска заявиха, че много центрове за спешни повиквания и повиквания, които не са свързани със спешни случаи, не работят правилно.

Междувременно на летището в Сидни информацията изчезна от таблата за заминаване. В съобщение до пътниците на вътрешния терминал нискотарифният превозвач Jetstar заяви, че „проблем с Microsoft“ означава, че не може да регистрира пътниците или да ги качи на полетите си.

Virgin Australia също съобщи на пътниците си, че полетите са „напълно спрени“.

Потребителите на социалните медии съобщават за опашки в магазини като Woolworths, където системите за плащане не работят.

Австралийският уебсайт за прекъсвания Downdetector показва, че за проблеми съобщават Националната австралийска банка, телекомуникационната компания Telstra, Google и други.

Станете почитател на Класа