НАСА и SpaceX планират извеждането на МКС от експлоатация през 2031 година

НАСА и SpaceX планират извеждането на МКС от експлоатация през 2031 година
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.07.2024
  • Сподели:

Международната космическа станция (МКС) е била дом на стотици астронавти през последните 23 години, но дните ѝ са преброени. През юни НАСА обяви, че ще плати на компанията SpaceX на Илон Мъск до 843 милиона долара, за да помогне за извеждането на станцията от експлоатация. НАСА и SpaceX споделиха нови подробности за своя план, който включва построяването на супер голям космически кораб Dragon, способен да изтласка МКС от орбита и да я разбие в далечен океански гроб, вероятно през 2031 година, съобщава Business Insider, цитирано от Фокус.

В момента космическият кораб SpaceX Dragon транспортира астронавти и товари за НАСА до и от МКС. Въпреки това, астронавтите и товарът са значително по-леки в сравнение с МКС.

Затова SpaceX обмисля да оборудва един от своите кораби Dragon за тази задача. Те планират да модифицират съществуващия Cargo Dragon с нов мощен багажник и да го снабдят с 46 двигателя Draco, което е с 30 двигателя повече от стандартния кораб.

Полученият кораб ще бъде приблизително два пъти по-дълъг от конвенционален Dragon, ще носи шест пъти повече гориво и ще произвежда четири пъти повече мощност.

Сара Уокър, директор на управлението на мисията Dragon на SpaceX, посочва, че най-трудната част от мисията ще бъде последният етап, който ще тласне МКС към окончателното ѝ спускане.

Крайната дестинация на МКС ще бъде в отдалечена част на океана, например Тихия океан, но НАСА все още не е избрала точното местоположение.

 

Станете почитател на Класа