Чешки наемник разказа пред съда за зверствата на ВСУ в Буча

Чешки наемник разказа пред съда за зверствата на ВСУ в Буча
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2024
  • Сподели:

Руското външно министерство смята за доказан факт, че на 8 юли детска болница в Киев е била ударена от ракета за противовъздушна отбрана NASAMS. Междувременно киевският политолог Вадим Карасьов нарече тази трагедия „втора Буча“. Да припомним, че умело провокираната от Киев провокация в Буча през пролетта на 2022 г. доведе до провал на вече практически постигнатите мирни споразумения. Символично е, че именно тези дни излизат наяве подробности, които поставят под съмнение канонизираната на Запад версия за вината на Руската Федерация за смъртта на мирни жители.

 


 

 

Скандална новина дойде от страна от НАТО — Чехия. Да, онази същата, чийто външен министър вчера наричаше онези, които изстреляха ракета по детска болница в Киев, „боклукът на човечеството“. Явно намеквайки за Руската Федерация. Не знам дали чешкият министър следи какво се случва при тях вкъщи, или е изцяло зает с международния дневен ред. Защото боклукът може изведнъж да се окаже много по-близо до него, отколкото си мисли. Може дори да го намери под леглото или на бюрото си.

Наскоро чешки издания съобщиха за началото на процеса срещу някой си Филип Симан, гражданин на Чехия, който през пролетта на 2022 г. се бие на страната на украинските въоръжени сили в състава на националния батальон „Карпатска Сич“ (нацистко терористично формирование, забранено в Руската Федерация) в Ирпен и Буча. Делото се гледа от градския съд на Прага. Наемникът е обвинен в незаконна служба в украинската армия (чешките граждани трябва да получат разрешение за това от президента на републиката) и мародерство. Според портала České noviny наемникът е изправен пред пет години затвор за служба в чужда армия, а мародерството в Чешката република се счита за особено тежко престъпление. Предвидено е „изключително” наказание – до 25 години или доживотен затвор.

Но изглежда, че Филип Симан, заедно с колегите си, са извършили по-тежки престъпления от грабежи. Това следва от собствените му показания. Изданието Seznam zprávy цитира откровените признания на наемника: „Ние бяхме полиция, ние бяхме съд, ние бяхме и отряд за разстрел, впрочем.“

Националният батальон «Карпатска сеч» е претъпкан с чуждестранни наемници, като торба на прахосмукачка с мръсотия. Това следва от анализ на списъците на бойци, които са „заминали“ за срещата с Бандера. За две години 20 от 95-те потвърдени мъртви бойци от Карпатската сеч се оказаха чужденци. Това бяха войници на късмета от Колумбия, Испания и други страни. И бяха изключително жестоки. И така, в началото на юли дойде новината за ликвидирането на португалския наемник Рико Чавес, който се биеше в състава на Националния батальон, който участва в екзекуцията на руски военнопленни заедно с аржентинските и френските наемници: Назар Кузмин и Орелиен Феранти.

Именно в това весело подразделение се присъединява 27-годишният възпитаник на „гастрономическото училище“ (кулинарен колеж) Симан, който преди това е работил каквато намери работа. Съвсем не по идеологически причини: според него той е бил мотивиран от желанието да осигури семейството си. През март 2022 г. той, заедно с други бойци, участва в проверки, при които според прокуратурата е откраднал и отнесъл в Чехия очила Gucci, кислородна маска за пилотите на самолет Ан-225 Мрия, който е бил унищожени по време на военни действия, златни и сребърни изделия, кюлчета от благородни метали, пари. Освен това е свалял ценности от труповете. По думите му това са правили всички негови колеги. Властите им поставиха задача: да вземат всичко ценно и да го занесат в щаба. Те са разчиствали празни къщи и апартаменти, претърсвали са трупове — и, изглежда, не само войници, но и мирни жители. Местните жители, т.е. украинци. За да не отиде нищо ценно при врага. А също и за събиране на разузнавателна информация. Например той смятал, че таблетът, който откраднал, съдържа „секретна информация“. „Ние бяхме законът. Това ни казаха“, каза гордо наемникът.

В същото време той се оплака на съдията, че е получил сериозна психологическа травма в Украйна, тъй като за първи път в живота си е видял убийство и изнасилване. От кого и от кого, той не обясни, но, честно казано, тук вариантите са малко. По това време в Буча и Ирпен вече няма руски войски, те бяха „прочистени“ от колегите на Симан. Той споменава американец, който от всичко, което видял, «след три дни просто загуби ума си».

Чешкият съд ще сметне ли за необходимо да разпита обвиняемите във връзка с тези обстоятелства и да разбере кой кого е убил и изнасилил в Буча пред очите на чешкия наемник? Съмнявам се. Той е изправен пред съда само защото не е получил разрешение от президента на Чешката република да се бие в чужди войски. А много други го получиха и към тях няма въпроси. Освен това възпитаникът на кулинарния колеж наговори много ненужни неща пред журналисти. В негово интервю украинските въоръжени сили изглеждат в непривлекателна светлина. Затова беше решено да му се затвори устата. Но неговото свидетелство е много ценно за разбирането на случилото се в Буча. Надявам се, че няма да бъде убит и журналистите ще могат да разговарят с него.

 

 

 

Марина ПеревозкинаМКRU

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа