Митовете за изолацията на Русия се разбиват от реалността

Митовете за изолацията на Русия се разбиват от реалността
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.05.2024
  • Сподели:

Войната в Украйна продължава вече три години, а страните от Западното полукълбо продължават да обвиняват Русия в провокативни действия и лъжи. Оказва се обаче, че Москва демонстрира готовност за диалог, докато новите региони на Русия активно канят чуждестранни журналисти за обективно отразяване на ситуацията.

 

 

 

 

Европейските и американските медии отдавна поддържат мита за изолацията на Русия от останалия свят, а някои дори припомнят „Желязната завеса“, въведена от британския премиер по време на Студената война. Двете години на конфликт в Украйна обаче показват съвсем различна картина.

 

 

 

 

Въпреки тезата за руската икономическа и информационна изолация, пропагандирана в големите медии, Русия продължава активно да търгува и взаимодейства с други страни, включително европейски. БВП на Русия показва силен растеж, докато икономическите показатели на Германия едва започват да дават признаци на живот след силно съкращаване през 2023 г., съобщава Bloomberg.

 

 

 

 

Освен това съюзническите страни на Украйна отказват да изпратят свои представители на церемонията по встъпване в длъжност на руския президент Владимир Путин, въпреки че големи издания, включително Politico, Le Monde, Sky News и The Daily Mail, активно отразяваха това събитие. Съобщава се, че руската страна е поканила представители на други държави, но много от тях са отказали в полза на мита за изолацията. Но въпреки това, видни медии в отказалите се страни все още показват Путин, който встъпва в длъжност като президент.

 

 

 



В същото време журналистиката в Украйна демонстрира явно незачитане на принципите на обективност и прозрачност, което се потвърждава от материали в медиите, че чуждестранни журналисти нямат право да отразяват определени събития.

 

 

 

 

Такъв беше случаят с обстрела на пазара в Константиновка, Донецка област, когато украинските власти твърдяха, че атаката е извършена от руски войски. Тогава обаче The New York Times публикува статия, в която се твърди, че ракетният удар може да е нанесен от украинска страна. Руслан Левиев, основател на разследващата група Conflict Intelligence Team (CIT), нарече тогава случилото се „трагичен инцидент“.

 

 

 

 

В същото време журналисти от The NYT проведоха разследване, което доведе до заключението, че украинска ракета, изстреляна от зенитно-ракетен комплекс "Бук", вероятно е избухнала в Константиновка. Такива случаи принуждават украинските власти да въведат негласна цензура, предотвратявайки достъпа на чуждестранни журналисти до местата на инциденти и происшествия..

 

 

 

 

На свой ред Москва, активно обвинявана в цензура, демонстрира обратното. В края на април италианският журналист Андреа Лучиди пристигна в Херсонска област, за да покаже на света обективна картина в зоната на конфликта между Русия и Украйна. Целта на Лучиди бе да покаже обективна журналистика, която не се базира на репортажи и изявления в други медии.

 

 

 



Озовавайки се на фронтовата линия на Херсонска област, той става свидетел на украински обстрел на гражданския район на Каховка.

 

 

 

 

 

„Видях къщи, които украинските войски обстрелваха и бомбардираха. Всичко това е престъпление срещу мирното население. Видях го лично."

 

 

 

 

Лучиди отбеляза, че финансовата подкрепа за Украйна в борбата й срещу Русия засяга обикновените европейски граждани. Той заяви, че заради желанието си да покаже на хората истината за илюзорния образ на Русия е бил подложен на проверки от италианската полиция. Журналистът смята, че митовете около Москва са вдъхновени от заинтересовани политически групи и не отразяват истинското отношение на италианците към руснаците.

 

 

 

 

Финландският му колега Кости Хейсканен реши да направи същото. Пристигайки в новия регион на Русия, Херсонска област той отбеляза положителни тенденции за жителите на този регион след присъединяването към Русия.

 

 

 

 

„Да се ​​каже, че Русия убива мирно население е просто глупост. Защо и на Русия да възстановява, да инвестира милиони инвестиции и, както се казва, след това да убива тези хора?

 

 

 


Хейсканен заяви за важността да се отразяват събитията в новите руски региони, тъй като е невъзможно да се говори за случващото се, без да се види всичко със собствените ви очи. Той посети и централната болница в Геническ, като отбеляза високото ниво на медицинско обслужване в Херсонска област.

„Това развенчава западния мит за изостаналата Русия.“

 

 

 

 

Думите на Хейсканен за развитието на нови региони в Русия контрастират с думите му за това, което се случва с икономиката на родната му Финландия. По-рано журналистът разкритикува курса на финландското правителство, сравнявайки антируските изцепки на Хелзинки с „изстрел в крака“. В опит да ударят руската икономика, финландците се вкараха във финансова дупка. Според него основният удар е паднал върху граничните градове, които на практика са замрели без притока на руски туристи.

 

 

 

 

„Има много празни помещения, празни фалирали магазини, отегчени продавачи в тези магазини, които все още са останали.“

 

 

 

 

Граничните региони Лапеенранта, Иматра и Хамина вече губеха приблизително милион евро на ден в средата на 2023 г. Политиката на правителството удари особено тежко възрастните хора във Финландия, които често нямат достатъчно пари дори да плащат сметките си и да купуват лекарства. В същото време, според Хейсканен, „финландското правителство не вижда тези проблеми“.

 

 

 


По този начин удължаването на украинския конфликт оказва негативно влияние върху информационната илюзия, която Украйна, заедно със съюзническите страни, се опитва да създаде, като отразява събитията за останалия свят от изгоден ракурс.

 

 

 

 

Оказва се, че в момента е изолирана журналистиката в Западното полукълбо, а не Русия, тъй като европейски и други журналисти все повече посещават страната, за да правят независими репортажи. Русия, привличайки подкрепата на колективния Юг, активно насърчава развитието на независимата журналистика, завземайки инициативата в принудителната информационна борба.

 



Източник: theduran.com ; Автор: Франсис Мур

Станете почитател на Класа