Китай: Бум на раждания в Годината на дракона?

Китай: Бум на раждания в Годината на дракона?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.02.2024
  • Сподели:

В Китай Годината на дракона е на особена почит. Смята се, че митичният дракон носи щастие, мъдрост и благоденствие, а децата, родени през тази година, са особено успешни в живота. В Китай се надяват на бум в ражданията.

 

 

 

В събота (10.2) в Китай започна Годината на дракона – а в китайския календар драконът е символ на сила, късмет, мъдрост и благоденствие. По традиция китайската Нова година е усилено време за покупки и празненства. Това е най-важният празник за китайците, за който те обикновено харчат много пари за подаръци на близки и приятели и за тържествени трапези и пътувания.

И наистина - по данни на китайската телевизия само до 9 февруари са били закупени над 170 милиона билета за влак, съобщава списание “Шпигел”. По време на празничните дни милиони китайци пътуват, за да посетят семействата си. Туризмът в тези дни е изключително важен за китайската икономика, която е изправена пред редица трудности, пише още германското издание. 

Източният дракон носи благоденствие и деца

Едно от тези предизвикателства в свързано със спадащата раждаемост в страната. Но Годината на дракона може да се окаже полезна и за справянето с този проблем. Защото винаги, когато е била отбелязва годината на това митично огнедишащото създание в китайския календар, е бил регистриран и ръст на раждаемостта. Причината? В Китай драконът има съвсем различен образ, отколкото на Запад, пояснява германската обществена медия ZDF. 

 

https://static.dw.com/image/68220927_1004.webp

 

Докато на Запад драконите имат слава на опасни чудовища, от които трябва да се търси спасение, в Далечния изток те са възприемани като мъдри и доброжелателни същества, които пазят от злите сили. Драконът е символ на китайските императори и носи късмет, успех, благоденствие и много деца. Според китайската астрология децата, родени „под знака на дракона”, са решителни, самоуверени и умни. Неслучайно наскоро един гинеколог от Тайван препоръча: “Забременейте до 15 май, за да се роди детето ви през тази лунна година”.

Китай има сериозен проблем с раждаемостта

През двете последни години на дракона - 2000 и 2012-а - раждаемостта в Китай, Хонконг, Тайван и други държави с много китайски имигранти като Сингапур и Малайзия нарасна, съобщава още германската обществено-правна медия ZDF.  

Китайското правителство се надява на подобен ефект и сега, защото през 2023-а населението на огромната държава за втора поредна година отбеляза спад. През 2015 година Китай отмени политиката за едно дете, но въпреки това много млади хора избират да имат само по един наследник или изобщо да не създават такъв. Китай е държава, в която отглеждането на дете е изключително скъпо – в тази класация тя заема второто място в света след Южна Корея, съобщава още ZDF. Икономическите трудности, пред които страната е изправена, както и високата младежка безработица допълнително усложняват този проблем. 

Ефектът от Годината на дракона ще е временен

Много млади хора обаче не се влияят от старите традиции по отношение на семейното си планиране. “Лично аз не вярвам, че особено градската, млада средна класа, която има съвсем други проблеми, свързани със скъпотията и несигурната обстановка в страната, ще позволи на подобни традиции и предсказания да ѝ повлияят”, казва синоложката Кристин Ши-Купфер от университета в Трир.

През последната Година на дракона - 2012-а - в Китай са се родили с пет процента повече деца. Но в годините преди и след това - на заека и на змията - раждаемостта е била под средната.

Експертите предполагат, че и този път ще бъде така: До края на лунната година на 28 януари 2025 г. е вероятно повече “деца на дракона” да видят бял свят. След това ще дойде ред на следващия зодиакален знак - змията. Но в народните вярвания тя не се радва на толкова добра репутация, колкото тази на дракона, обобщава ZDF.

Станете почитател на Класа