ISW: ВСУ напредват до Работино, а Русия... КАРТА

ISW: ВСУ напредват до Работино, а Русия... КАРТА
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.02.2024
  • Сподели:

Позиционните боеве на фронта в Украйна продължиха в района на Купянск, на административната граница на Запорожка и Донецка област и при Кринки в Херсонска област. Руските сили настъпват близо до Кременная, в района на Бахмут и Авдеевка. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предаваt РБК-Украйна и "Фокус".Руските войски наскоро напреднаха на юг от Кременная по време на позиционни битки по линията Купянск-Сватов-Кременная на 10 февруари. Геолокационни кадри, публикувани на 9 февруари, показват, че руските войски наскоро са напреднали до източните покрайнини на Белогоровка (12 км южно от Кременная).

Позиционните битки продължават североизточно от Купянск близо до Синковка, на северозапад от Сватово близо до Ивановка, Табаевка, Крохмални, на запад от Кременная близо до Терни, Ямполивка, Торски, на югозапад от Кременная близо до Диброва и Серебрянска гора, както и на юг от Кременная близо до Григоровка и Билоговка.

Говорителят на групировката войски "Хортица" на украинските въоръжени сили капитан Иля Евлаш е заявил, че руските войски са намалили огъня в посока Купянск, вероятно поради лошите метеорологични условия в района.

Съобщава се, че руските войски са напреднали близо до Бахмут на фона на продължаващите позиционни битки в района на 10 февруари. Руските войски твърдят, че части на руската 98-а въздушнодесантна дивизия (ВДВ) са напреднали в горската зона южно от Богдановка (северозападно от Бахмут).

Според украински източници, позиционните боеве са продължили на североизток от Бахмут в района на Виимка и Роздоливка, на северозапад от Бахмут в района на Богдановка, на запад от Бахмут в района на Ивановски, на югозапад от Бахмут в района на Клещеевка и Андреевка, на юг от Бахмут в района на Южно и Шуми.

Руските войски наскоро са потвърдили офанзива в южна Авдеевка и според съобщенията продължават офанзивата си в северна Авдеевка. 

Източник е заявил, че руските войски настъпват от района на ресторант "Царска охота" в югоизточната част на Авдеевка. Източници също твърдят, че руската армия е напреднала в северната част на Авдеевка по улиците.

"Сапронова" и "Леся Украинка" и в посока на улица "Грушевски", както и в североизточната част на Авдеевка близо до кариерата, но анализаторите на ISW не са намерете визуално потвърждение на тези твърдения.

Източници твърдят, че руските войски заемат позиции на приблизително 700 метра от предполагаемата главна наземна комуникационна линия на Въоръжените сили на Украйна в Авдеевка по улица "Грушевски", което "до голяма степен съответства на оценката на ISW за руския напредък в района".

Украински източници са заявили, че позиционните боеве продължават северозападно от Авдеевка при Керамик, Новобахмутовка, Степовой и Очеретини, близо до Авдеевския коксохимически завод в северозападната част на града, югозападно от Авдеевка близо до Северни, Тоненко, Первомайск и Невелск.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец съобщава, части на 114-та мотострелкова бригада на Руската федерация, подсилени от части на 30-та пехотна бригада на въоръжените сили на Русия, напредват по улиците Мичурин и "Зализничная" и към железопътен надлез близо до улица "Чистякова" в северната част на Авдеевка.

На 10 февруари продължават позиционните боеве в района на административната граница на Донецка и Запорожка области. Руски и украински източници твърдят, че позиционни бойни действия са водени на юг от Золотая Нива (югоизточно от Велика Новосилка), близо до Урожани и Старомирски (и двете южно от Велика Новосилка), югозападно от село Ривнопил (югозападно от Велика Новосилка), северно от Приютни (югозападно от Велика Новосилка).

Позиционните боеве продължават на 10 февруари в западната част на Запорожка област в района на Работино, западно от Вербовое (източно от Работино) и Новопокровка (североизточно от Работино). Появи се информация, че украинските сили са напреднали от Камянский (35 км северозападно от Работино) и са постигнали несигурен успех близо до Копан (западно от Работино) и самото Работино.

Украински източници са съобщили, че позиционните боеве продължават на източния бряг в района на Херсон, включително край Кринки.

 

 

Станете почитател на Класа