Прокюрдските партии в Турция: Ще подкрепим Кемал Кълъчдароглу на балотажа за президент

Прокюрдските партии в Турция: Ще подкрепим Кемал Кълъчдароглу на балотажа за президент
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

ДПН се обедини със Зелената лява партия, за да може да участва в парламентарните избори на 14 май. Срещу ДПН се води дело с искане за закриване на формацията

 

 

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и Зелената лява партия, които са в състава на един алианс, обявиха днес, че ще подкрепят кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу (на снимката) на втория тур на президентските избори в Турция на 28 май, предадоха местни медии, цитирани от БТА.

Лидерите на двете партии направиха изявление на пресконференция. Съпредседателката на ДПН Первин Булдан посочи, че действащият президент Реджеп Ердоган "не е опция" за нейната партия и "28 май ще бъде денят на референдума". Тя призова всеки избирател да дойде до избирателните секции и да смени режима, при който управлява един човек.

Булдан отбеляза също, че "кюрдският въпрос в Турция трябва да бъде окончателно разрешен", в противен случай в страната никога няма да има демокрация.

ДПН се обедини със Зелената лява партия, за да може да участва в парламентарните избори на 14 май. Срещу ДПН се води дело с искане за закриване на формацията.

Алиансът на тези партии - Съюзът на труда и свободата, спечели 61 депутатски места. Също така гражданите в източните и югоизточните окръзи на Турция, където голяма част от населението е кюрдско, гласуваха за Кълъчдароглу на първия тур на президентските избори на 14 май. В някои окръзи подкрепата за него надхвърли 75 процента.

Действащият турски президент Ердоган получи 49,24 процента от гласовете на първия тур на изборите, а Кемал Кълъчдароглу - 45,07 процента. Третият кандидат за президент Синан Оган, който отпадна от надпреварата, получи подкрепата от 5,17 процента от гражданите. Тази седмица той призова своите поддръжници да подкрепят действащия президент на втория тур. Кандидатът се нуждае от обикновено мнозинство, за да спечели на 28 май.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа