Рим няма да купи повече изтребители F-35 от САЩ

Италия вече няма да купува американски изтребители F-35, произведени от корпорацията "Локхийд Мартин" и обмисля намаляване на текущата поръчка от 90 самолета. Това заяви италианският министър на отбраната Елизабета Трента по време на интервю с канала La7.

 

Трента отписа нови договори със САЩ за закупуването на повече F-35, като добави, че поръчката за 60 самолета F-35A и 30 самолета F-35B, може да бъде подложена на преглед.

 

"Ние вече няма да купуваме F-35, сега мислим как да продължим с текущите договори за покупка", каза Трента.

 

Министърът посочи няколко причини за предпазливост, като заяви, че "тежките финансови санкции", резултат от отмяната на поръчката, биха стрували на италианския бюджет значителна сума.

 

В допълнение, прекратяването на договора може да има отрицателно въздействие върху италианските служители, работещи в производствената сфера и също така цитира ползите по отношение на технологиите и научните изследвания в Италия.

 

"Никой не крие факта, че винаги сме били критични (...) С оглед на съществуващите договори, подписани от предишното правителство, провеждаме внимателна оценка, която преследва изключително националния интерес", добави Трента.

 

Италия стана единствената страна, която произвеждаше F-35B, освен САЩ. През май 2017 г. страната пусна първия самолет. Самолетите трябваше да бъдат доставени в базата на американския флот в Мериленд за сертификация и обучение на екипажа.

Станете почитател на Класа