Глобалното затопляне е сериозно: дузина абсолютни топлинни рекорди за 7 дни

Различни региони на северното полукълбо на планетата са изложени на екстремна топлинна вълна от края на юни. Температурите през последните седем дни надминаха няколко метеорологични рекорда от десетилетия на наблюдение. Сред засегнатите страни, са Армения, Азербайджан, Канада, Съединените щати, Ирландия, Оман, Обединеното кралство и Русия.


Северна Америка. Американският град Денвър, столица на щата Колорадо, определи 28 юни за абсолютен рекорд на всички времена, когато температурата се повиши до 40,5 градуса по Целзий, според вестник "Вашингтон пост". Бърлингтън, най-големият град във Върмонт, записа най-високата минимална температура за това време на годината, с 26,7 градуса на 2 юли.

 

Топлината е убила повече от 10 души във втория по население град в Канада, Монреал, според CTV News. Там температурите се колебаят около 35º градуса през няколко дни, с максимум от 36,6º на 2 юли. В полунощ градът е бил изложен на екстремна комбинация от топлина и влажност. Столицата Отава, също така регистрира тази комбинация, с максимално ниво на 1 юли.


Европа. Шотландия (Великобритания), е преживяла необичайна топлина на 28 юни, с 31,9º Целзий в град Глазгоу и абсолютен рекорд от 33,2º няколко километра по на юг, в Мадъруел. Столицата на Северна Ирландия, Белфаст, е преживяла своя исторически рекорд от 29,5º същия ден.

 

В Русия, в град Астрахан абсолютният рекорд за 137-годишния мониторинг на времето беше надминат на 2 юли, когато въздухът се затопли до 40,6 градуса по Целзий. Предишният регистриран през 1991 г. рекорд, бе 40.3º. Един от градовете-домакини на Световната купа на Русия 2018, Самара, също беше засегнат от драстичното повишаване на температурите. Максималната температура счупи рекорда от преди 64 години, регистрирайки 36,5º.


Азия. Баку, столицата на Азербайджан-и неговите предградия, записаха температури от 43-44, побеждавайки абсолютния максимум през август миналата година от 41,5º. Армения, държава, съседна на Азербайджан, регистрира исторически рекорд за юли на 2-ри този месец с 42 ° C в Ереван.

Градът Куриат, в Оман, преживя на 28 юли най-горещата нощ, някога виждана на Земята по това време, с минимална температура от 42,6 градуса по Целзий.

Станете почитател на Класа