Девет бивши военни бяха осъдени за убийството на певеца Виктор Хара

Прокурорът за нарушения на човешките права в Чили, Мигел Васкес Плаза, осъди девет пенсионирани военни офицери за тяхната роля в убийството на революционния певец и автор на песни Виктор Хара, съобщава вестник La Tercera.


Виктор Хара беше революционен певец и един от най-представителните гласове на Чили, по времето на Салвадор Аленде. Малко след установяване на диктатурата на Пиночет, през септември 1973 г. певецът е бил арестуван, измъчван и убит с 44 куршума.


Освен това в същата присъда военните бяха осъдени и за смъртта на бившия директор на жандармерията Литрре Кирога. И двете престъпления са станали през септември 1973 г., в началото на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет.

 

Военните, отговорни за мъченията и убийството на Хара и Кирога са идентифицирани като Уго Санчес Мармонти, Раул Гонсалес Хофре, Едвин Димтер Бианки, Нелсън Хаас Маззей, Ернесто Бетке Вулф, Хуан Хара Кинтана, Ернан Чакон Сото и Патрисио Васкес Доносо.

 

Присъдите са за 15 години и един ден, за действията им като автори на двете убийства, с допълнително наказание от три години, заради отвличането на двете жертви.

 

Този вид прокурори са фигури, създадена от чилийските апелативни съдилища, за да могат да действат като първоинстанционни съдилища при някои разследвания, които имат обществен отзвук.

Станете почитател на Класа