Кафето може да удължи живота

Потреблението на кафе винаги поражда съмнения: дали е вредно за здравето? В отговор на това, едно проучване, публикувано в медицинското списание JAMA хвърля светлина върху този въпрос. То не само изключи горчивата напитка да причинява здравословни проблеми, но, напротив, смята, че може да удължи живота.

 

Изследванията на Националния институт по рака в Обединеното кралство включват около 500 000 участници на средна възраст от 57 години. През десетте години след началото на проучването, 14 225 участници загубиха живота си. При сравняването на данните специалистите заключават, че тези, които пият кафе, са по-малко предразположени да умрат.

 

Дори приемането на до осем дневни чаши кафе, независимо дали са инстантно, смляно или еспресо, се оказва обратно пропорционално свързано със смъртността.

 

В същото време, водещият автор на изследването, Ерика Лофтфийлд каза, че безкофеиновото кафе също оказва положително въздействие и предполага, че някои от компонентите на кафето, различни от кофеина, може да бъдат ключът към удължаване на живота.

 

Специалистката обаче предупреждава, че "тези резултати идват от наблюдателно изследване и трябва да се интерпретират внимателно". Следователно никой не трябва да започва да пие кафе в големи количества в търсене на вечен живот, а трябва да го консумира като част от здравословна и балансирана диета.

Станете почитател на Класа