Нетаняху ще се срещне другата седмица с Путин в Москва

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне в Москва другата седмица с руския президент Владимир Путин. Това се казва в кратко съобщение на кабинета на министър-председателя на Израел, цитирано от Ройтерс.

 

Срещата е насрочена за сряда, 11 юли.

 

Нетаняху и Путин периодично се срещат и обсъждат регионални въпроси, особено такива, отнасящи се до взаимните им интереси в гражданската война в Сирия и до избягването на случайни сблъсъци между израелските и руските сили при действията им в Сирия. За последно двамата лидери се срещнаха през май в Москва.

 

Израел е обезпокоен и че Иран установява военно присъствие в Сирия и нанесе удари по ирански цели там.

Миналия месец с подкрепата на Русия сирийският президент Башар Асад предприе настъпление, за да си върне югозападната провинция Дараа, което накара хиляди бежанци да тръгнат към съседните Йордания и Израел.

 

В неделя Израел засили присъствието на свои танкови войски и артилерия по границата със Сирия на Голанските възвишения и предупреди силите на Дамаск да не приближават при операциите им за прочистване на зоните по границата, които са под контрола на бунтовниците.

 

Нетаняху ще се срещне другата седмица с Путин в Москва

 

"От 1974 г. имаме договорености със Сирия за разделяне на силите, това е фундаментално споразумение. Ние ще го спазваме добросъвестно и всички останали имат задължение да правят същото", каза вчера Нетаняху в израз на прикрито предупреждение, че Израел няма да приеме никакви нарушения на границата.

 

Откакто през 2015 г. се намеси в гражданската война в Сирия на страната на Асад, Русия като цяло си затваряше очите за израелските удари по предполагаеми пратки с оръжие и места на разполагане на съюзниците на сирийския президент Иран и Хизбула.

 

Миналия месец Путин и Нетаняху разговаряха по телефона и тогава според Кремъл са се споразумели да засилят координацията в Сирия и са обсъдили съвместните усилия да бъде гарантирана сигурността в района на израелско-сирийската граница.

Станете почитател на Класа