"Колекционерът" на наркотрафиканта използвал произведения на изкуството за изпиране на пари в Колумбия

Съвместна операция между Националната полиция и Главния прокурор на Колумбия разкри ключовата връзка в мрежа за изпиране на пари от трафика на наркотици.

 

Това е престъпник, идентифициран с псевдонима "Колекционерът", който се превърнал в основен инструмент, за извършване на многомилионни операции за изпиране на пари на престъпната организация на наркотрафиканта Даниел "El Loco" Барера, вече екстрадиран в САЩ.

 

В изявление полицията разкри, че "Колекционерът"е бил подставено лице на наркотрафиканта в Богота. Благодарение на подкрепата на престъпната мрежа, той е успял да се оформи като специалист в изкуството, историята и литературата и така се устроил добре в кръговете на специалистите, без да събужда подозрение.

 

Според разследванията, въпреки че Барера е екстрадиран, организацията, която е ръководил, е продължила дейността си в Колумбия. Част от парите, получени от наркотици, се изпирали от фронтови дружества със седалище в Панама, които незабележимо връщат ресурсите в Колумбия, съобщава El Tiempo.

 

"Колекционерът" е бил този, който определял времето на повторно влизане на парите в Колумбия, за да ги използва след това за придобиването на произведения на изкуството на стойност между 25 000 и 30 000 долара.

 

След акцията за разбиване на престъпната мрежа, полицията е заловила 34 картини, оценени на повече от един милион долара, както и 860 милиона песос в брой ($ 300 000).

Станете почитател на Класа