Американското правителство ще задържа децата на мигрантите заедно с техните родители за неопределено време

Американското правителство заяви, че има право да задържа децата и родителите мигранти, които възнамеряват да навлязат в САЩ без документи, докато имиграционният процес продължава.

 

Адвокати в Министерството на правосъдието твърдят пред Федералния окръжен съд в Калифорния, че нямат друг избор, освен да държат непълнолетните с родителите им, след като предишна съдебна заповед забрани отделянето на деца от техните родители.

 

Тази заповед бе издадена от областан съдия Дана Саброу, която даде срок от един месец до края на сепарирането на семейства на мигранти, по дело, заведено от Съюза за граждански свободи на Съединените щати (ACLU). Решението дойде седмица, след като американският президент Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за предотвратяване на отглеждането на деца в специални лагери без техните родители.

 

Въпреки, че така нареченото споразумение Flores 1997 предвижда Министерството на вътрешната сигурност да освобождава непълнолетни лица без документи след 20 дни, поддръжници на Министерството на правосъдието заявиха, че са задължени да пазят децата толкова дълго, колкото е необходимо, за да се реши статутът им на имиграция.

 

Според адвокатите правителството на Тръмп няма да разделя семействата, а ще ги държи обединени по време на обработката на имиграционните процедури. Решаването на тези случаи обаче може да отнеме месеци или години.

Станете почитател на Класа