Меркел и Зеехофер се разбраха

Пробив в Берлин: ХДС и ХСС са постигнали компромис в спора им за миграционната политика. Хорст Зеехофер остава вътрешен министър, а коалицията изглежда спасена.

 

 

 

 

 

Ръководствата на ХДС и ХСС са постигнали компромис в спора им за миграционната политика. Това потвърди лично шефът на ХСС и вътрешен министър на Германия Хорст Зеехофер. След кризисната среща в Берлин в понеделник вечерта той заяви: "Имаме постигнато съгласие по три пункта. Това ми дава основание да запазя поста си на вътрешен министър".

 

Berlin Asylstreit - CDU/CSU-Beratungen Verkündung Einigung (picture-alliance/dpa/K. Nietfeld)

 

Двете консервативни партии са се договорили за изграждането на транзитни центрове по границата на Германия с Австрия, в които ще бъдат настанявани кандидатите за убежище, които вече имат регистрация в друга страна от ЕС. Именно от тези центрове ще става връщането на вече регистрираните мигранти в съответната страна.

 

Това обаче ще става на основата на сключени споразумения със съответните страни, е записано в документа. А когато няма или не е възможно да бъде сключено такова споразумение, тогава връщането от границата на кандидатите за убежище ще бъде по силата на сключено споразумение с Австрия.

 

Германската канцлерка Ангела Меркел определи постигнатото съгласие като "наистина добър компромис". А от ХСС гледат на договорката като на стъпка, водеща към промяна на сегашната миграционана политика. "За ХСС това е един много важен ден за Германия, но също и за съюза между ХДС и ХСС", коментира след разговорите в Берлин генералният секретар на ХСС Маркус Блуме.

 

Постигнатият компромис трябва да бъде одобрен също и от третия коалиционен партньор в управлението - Социалдемократическата партия на Германия.

Станете почитател на Класа